Zenica

Saopćenje za javnost ArcelorMittal Zenica: “Toplana Zenica” – ekološko, pouzdano i ekonomično rješenje za grijanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi sistem grijanja osigurava ekološko, pouzdano, ekonomično rješenje za grijanje grada Zenica

Nova zenička toplana – Toplana Zenica zvanično je otvorena 23. marta 2022. Sa kontinuiranim radom započela je od kraja novembra 2021., kada su nova kotlovska postrojenja puštena u rad i obustavljen je rad starih kotlova.

Generalni direktor ArcelorMittal Zenica, Nikhil Mehta: Nova toplana osigurava energiju potrebnu za proizvodnju čelika u ArcelorMittalu Zenica, u vidu pare i duvanog zraka. Osim toga, projekt je od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu, jer nova toplana predstavlja dugoročno rješenje za stabilnu i kontinuiranu isporuku toplotne energije u Zenici. Za rad starih kotlova koristilo se u prosjeku više od 150.000 t uglja na godišnjem nivou, što je u potpunosti eliminisano sa ugradnjom novih gasnih kotlova. Jako sam ponosan na kompletan tim, i neizmjerno zahvalan ArcelorMittal Grupi koja je u potpunosti dala garanciju za kreditna sredstva EBRD-a od 41 milion eura. Dobra saradnja i podrška Federalne vlade, Kantonalne vlade i resornih ministarstava je značajno doprinijela da Toplana Zenica počne sa radom. Ovaj projekt je najbolji primjer da ArcelorMittal vidi svoju budućnost u BiH dugoročno, zaključio je g. Mehta.

Generalni direktor Toplane Zenica, Emir Krgo: Toplana Zenica radi s tri nova kotla, što doprinosi sigurnoj isporuci toplote energije. U skladu sa svakodnevnim potrebama korisnika, a i za svoju proizvodnju, nova Toplana koristi koksni i visokopećni plin, koji su proizvod metalurško-tehnološkog procesa u ArcelorMittalu Zenica. Također, postrojenja nove toplane, u slučaju potrebe, mogu koristiti i zemni plin. Uz ove pogodnosti projekt donosi i napredak u zaštiti okoliša zeničke kotline, posebno u zimskom periodu, jer će značajno smanjiti emisije sumpordioksida i prašine, i to za 80 %. Na projektu je radio tim mladih ljudi, a prosjek godina je 30. Osim što su mladi stručnjaci vodili projekt Toplane Zenica, u isto vrijeme su učestvovali u proizvodnji i održavanju starih postojenja, koja su bila paralelno u radu. Neki od njih su svoje radno iskustvo započeli upravo na novoj toplani. Toplana Zenica je dizajnirana da zadovoljava sve relevantne ekološke standarde Evropske Unije, kao i sve zakonske propise BiH, zaključio je g. Krgo.

Generalni direktor ArcelorMittal Evropa – Dugi proizvodi, Avgustin Kočuparampil:

Želio bih čestitati svima koji su uključeni u ovaj značajan projekt. Započeli smo ovaj projekt kako bismo osigurali dugoročnu, održivu budućnost za proizvodnju čelika u Zenici, kao i za sistem grijanja na koji se mnogi Zeničani oslanjaju u zimskim mjesecima – i vrlo sam ponosan što mogu reći da smo postigli sve ciljeve ovim projektom, koji Zenici donosi značajne ekološke koristi.

O zajedničkoj kompaniji „Toplana Zenica“

Partneri koji su osnovali zajedničku kompaniju su ArcelorMittal Zenica sa omjerom vlasničkog udjela od 50%, dok 20% udjela ide u korist Grada Zenica i po 15% u korist finskih partnera KPA Unicon i FinnFund.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 53 miliona eura, od toga 41 milion eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa. Preostalih 12 miliona eura je obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera u zajedničkoj kompaniji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno