Zenica

Saopćenje za javnost: ArcelorMittal Zenica nastavlja biti odgovoran prema građanima Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Menadžment kompanije ArcelorMittal Zenica je danas, 7. februara 2023. održao pres-konferenciju za bh. predstavnike medija u vezi sa incidentom u rijeci Bosni od 31. januara 2023., sa ciljem dodatnog pojašnjenja:

  • elemenata incidenta,
  • uzroka incidenta,
  • kao i mjera koje se poduzimaju da se ovakav propust više ne ponovi.

Prije svega, generalni direktor, Nikhil Mehta, upućuje izvinjenje građanima Zenice na uznemiravajućim vijestima zbog incidenta koji se desio u našoj Kompaniji. Način našeg poslovanja podrazumijeva opredjeljenost na transparentnost prema lokalnoj zajednici i bh. javnostima, te je to dodatni razlog današnjeg obraćanja.

Nikhil Mehta: “Mi smo odgovorni građani Zenice i veoma ozbiljno shvatamo životnu sredinu. Ovaj incident je neprihvatljiv za sve nas i želimo da razjasnimo svim građanima propust koji se dogodio i korake koje smo preduzeli da spriječimo da se ovakav incident ne ponovi u budućnosti. Želio bih da se izvinim za sve neugodnosti i smetnje koje su uzrokovane ovim slučajem. Moj tim je uradio detaljnu analizu uzroka, što će biti objašnjeno na transperantan način.“

Podsjetimo, 31. januara 2023. godine, u jutarnjim satima, došlo je do preljevanja i ispuštanja zamuljene vode u glavni kolektor, što je rezultiralo crvenom bojom vode u rijeci Bosni. Čim smo dobili informaciju o incidentu, cjelokupna uprava je bila fokusirana na utvrđivanje uzroka problema. Nakon sedmodnevne istrage, utvrđeno je da je podzemni šaht koji je zaptiven 2019. godine oštećen zbog geoloških pomjeranja tla, što je rezultiralo pukotinom kroz koju je prolazila zamuljena voda.

Adnan Topalović, direktor Departmenta za CAPEX i projekte: “Nakon detaljne analize rada Sistema za sekundarno otprašivanje (DHD sistem), utvrđen je temeljni uzrok incidenta, kao i radnje za sprječavanje takvog slučaja u budućnosti. Sistem samostalno radi dugi niz godina i tim nikada nije mogao predvidjeti ovakav incident.”

Azra Sivro, direktorica Departmenta za okoliš i energetiku ističe “da zamuljena voda nije ugrozila biljni i životinjski svijet u rijeci Bosni, budući da u rijeci Bosni nije zabilježena uginula riba”.

Osim toga, članovi tima su objasnili niz mjera koje se poduzimaju kako bi se problem trajno otklonio:

  1. Podzemni šaht je provjeren i oštećenje je zatvoreno kako bi se spriječilo novo curenje
  2. Smanjenje dodatne količine vode unutar sistema i poboljšanjem rada recirkulacionog sistema
  3. Instalacija mobilne filterske jedinice za vanredne situacije

ArcelorMittal Zenica u posljednjih nekoliko godina značajno ulaže u zaštitu okoliša i ostaje opredijeljena za buduća ulaganja koja će odgovoriti svim zahtjevima iz okolinske dozvole.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno