Info

Saopćenje za javnost: Ambasador Kraljevine Švedske u BiH posjetio OŠ “Kovači” Zavidovići

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost: Ambasador Kraljevine Švedske u BiH posjetio OŠ “Kovači” Zavidovići – Njegova ekselencija Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, posjetio je Osnovnu školu “Kovači” Zavidovići u kojoj je, uz finansijsku podršku Švedske, u toku 2018. godine implementiran projekt energetske efikasnosti, a radovi su završeni ove zime.

Radovi su realizirani u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), kojeg provodi UNDP, a sredstva u iznosu od 78.000,00 KM (bez PDV-a) su osigurali Vlada Švedske, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Od ukupno utrošenih sredstava, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala 46.667,00 KM.

Ambasador Hagelberg je istakao kako je za Švedsku pitanje okoliša i klimatskih promjena od vitalnog značaja, tako da je životna sredina jedna od tri oblasti u kojima ova zemlja pomaže BiH.

“Švedska je u proteklih šest godina projekte unapređenja energetske efikasnosti u BiH pomogla sa 11 miliona eura, a razlog je jednostavan – želimo pomoći da se stvori što održivije društvo. Dugoročno gledano, ovo je jako profitabilno za društvo jer se sama potrošnja energije drastično smanjuje. Drugi važan aspekt je zamjena energenata i prelazak sa uglja na drveni pelet, geotermalnu energiju i solarnu energiju, čime smanjujemo uticaj na okoliš, a istovremeno smo omogućili mnogo bolju atmosferu i uvjete za učenike i nastavnike, tako da sam jako zadovoljan projektom”, kazao je ambasador Kraljevine Švedske.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je u protekle četiri godine u utopljavanje školskih objekata – zamjenu unutrašnje i vanjske stolarije, fasada, krovova i kotlovnica, uložila 22 miliona KM. Ovo je drugi javni objekt koji je utopljen u sklopu GED projekta u Zavidovićima, a četrnaesti u ZDK.

“U ZDK imamo ukupno 320 objekata u okviru 100 osnovnih i srednjih škola, te objekte Univerziteta u Zenici. Potrebno je utopliti veliki broj školskih zgrada, tako da ćemo sigurno nastaviti s implementacijom ovog programa”, kazao je Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

OŠ “Kovači” Zavidovići jedna je od najvećih ruralnih škola u ZDK, koju pohađa 540 učenika iz četiri mjesne zajednice. Zahvaljujući novoj termo-fasadi, već ove zime smanjena je potrošnja ogrjeva.

“Izuzetno smo zadovoljni, jer sredstva koja uštedimo možemo uložiti u poboljšanje uslova u školi. Projekt je veoma značajan i za ostanak ljudi na selu i poboljšanje uslova školovanja djece”, kazao je direktor škole Midhat Mujanović.

U narednom periodu u fokusu će, pored školskih, biti objekti zdravstvenih te javnih institucija, u kojima je Vlada ZDK, uz pomoć UNDP-a, već implementirala sistem praćenja potrošnje električne, toplotne energije i vode. Ove aktivnosti usklađene su sa prošle godine usvojenim kantonalnim Planom energijske efikasnosti.

“Energijska efikasnost je pojam koji dobija sve više na značaju, jer mi zaista teško možemo proizvesti onoliko energije koliko nam je potrebno, ako energiju budemo rasipali. Jedan od dobrih primjera provođenja mjera energijske efikasnosti je i ova škola u Kovačima”, kazao je Fahrudin Brkić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK.

GED projekt posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj “zelenih radnih mjesta”, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva, što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju okoliša. Projekt provodi UNDP uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno