Politika

Saopćenje za javnost A-SDA Zenica i obraćanje predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost A-SDA Zenica i obraćanje predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica – Danas smo bili svjedoci još jednog neprimjerenog ponašanja gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića na sjednici Gradskog vijeće Zenica. Ničim izazvan, kao i mnogo puta do sada, on se svojim bahatim ponašanjem verbalno obrušio na predsjedavajuću Gradskog vijeća Dianu Bešić, neprimjerenim tonom, uvredljivim riječima, na primjer, “vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla noge”, što poprima i sexističku konotaciju, te stalnim potenciranjem legalnosti njenog izbora za predsjedavajuću.

U kontinuitetu ponavljajući kako je gospođa Bešić nelegalno izabrana, a koristeći onu narodnu izreku – ‘tri puta ponovljena laž postaje istina’, gradonačelnik na perfidan način pokušava da dovode u pitanje njeno dostojanstvo i vijećnički integritet, što poprima elemente mobinga i verbalnog nasilja nad ženama.

Ovo ima posebnu težinu sa aspekta njegovog odnosa prema predsjedavajućoj kao prema osobi ženskog spola, što je usljed kontinuiranog psihološkog i emocionalnog nasilja koje prema njoj vrši rezultiralo da je predsjedavajuća na današnjoj sjednici doživjela težak emocionalni stres.

Pozivamo sve organizacije koje se bave zaštitom žena i rodno zasnovanim nasiljem, kao i Ombudsmene BiH, da istraže ovakvo ponašanje gradonačelnika Zenice prema predsjedavajućoj Gradskog vijeća, kako bi se ona zaštitila i kako bi joj se omogućio ravnopravan tretman i rad u Gradskom vijeću u skladu sa zakonom i konvencijama o zaštiti ljudskih prava i sloboda, ljudskog dostojanstva i ravnopravnosti spolova.

Gradski odbor A-SDA

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

osjećam potrebu da vam se obratim povodom dešavanja na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica. Nakon uvreda, omalovažavanja i mobinga koji trpim od strane gradonačelnika Grada, Fuada Kasumovića, već duže od godinu dana, o čemu su svi dobronamjerni ljudi svjedoci, ja sam danas na sjednici emotivno reagovala kao žena, majka i građanka ovog grada.

Čak i i u ovom periodu pandemije koronavirusa kad svi trebamo pokazati solidarnost jedni prema drugima, gradonačelnik ide do te mjere da uživa da vrijeđa i isimijava svoje neistomišljenike, a posebno mene, predsjedavajuću Gradskog vijeća Zenica, prema kojoj bi, budući da sam žena, ustvari trebao pokazati posebno poštovanje i senzibilitet.

Dosad se nijedna organizacija za zaštitu prava žena nije oglasila povodom mobinga koji se vrši nada mnom, a očito je da se vrši diskriminacija žena u politici, kao i svim drugim segmentima našeg društva.

S tim u vezi, očekujem da reaguju sve organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda, a posebno položajem i ravnopravnošću žena u našem društvu.

 

Zenica, 08.05.2020. godine

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica

Diana Bešić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno