Politika

Saopćenje SDA Zenica: Raskrinkana još jedna laž Fuada Kasumovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stranka demokratske akcije s gnušanjem odbacuje maliciozne i neargumentirane optužbe Fuada Kasumovića, koje se mogu jedino tumačiti kao reakcija na potpuni izborni krah njegove stranke u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

Predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić na vanrednoj press konferenciji predstavio je jasne dokaze da je Kasumović govorio neistine, tvrdeći da posmatrač SDA nije bio akreditiran od strane GIK-a, predočivši službenu akreditaciju posmatrača.

“Kada lažete, ne znate šta lažete. Ovo je primjer raskrinkavanja laži Kasumovića. Gospodin Šačirović je registrovan kao posmatrač i imamo njegovu akreditaciju legalno izdatu od GIK-a. Uhvaćen je ponovo u laži zbog izbornog gubitka, iako se ponaša. Ali, ko gubi, ima pravo da se ljuti. Slijedi tužba za klevetu i utvrđivanje drugih oblika neodgovornog ponašanja”, kazao je Pivić.

Naglasio je da je SDA na vrjeme upozoravala na Kasumovićev pokušaj da popunjavanjem biračkih odbora stvori uslove za veliku izbornu prevaru, ali da su posmatrači spriječili nepravilnosti, kao što su izdavanje većeg broja listića i pokušaja upisivanja većeg broja glasova, kao i to da je vijećnik u Gradskom vijeću Zenice i kandidat BHI-KF obilazio i ulazio na biračka mjesta.

“Više puta smo upozoravali na sastav GIK-a, na način izbora, pokušaj sprječavanja izbora jednog člana GIK. Čitav proces glasanja od imenovanja do svega vodi GIK, a u sastavu GIK-a većinu članova čine saradnici Fuada Kasumovića. Tu su Almira Baručija, koja je član GIK-a i pomoćnica gradonačelnika, sekretar GIK-a je Bojana Primorac, pomoćnica Kasumovića, Ivana Đukić uposlenica Gradske uprave, Alma Šćetić također uposlenica Gradske uprave i na kraju predsjednik Muamer Kovač kao uposlenik u Gradskoj upravi. Svima njima je šef Kasumović i to je većina u GIK-u. Upozoravali smo više puta za biračke odbore, kasnili su imenovanjem, predsjednicima biračkih odbora sastave su slali putem Viber poruka… Podnijeli smo krivičnu prijavu SIPA-i protiv Kasumovića i Baručije koji su sačinjavali sastave biračkih odbora. Očekujemo da se istraži imenovanja od GIK-a u biračkim odborima”, kazao je Pivić.

Naglasio je da loš izborni rezultat Fuada Kasumovića govori o strahovitom padu njegove popularnosti, ali je i dokaz da je 2020. godine pobijedio izbornom prevarom.

“BHI-KF bilježi pad od 17.000 glasova građana Zenice. To je dokaz na ono što smo upozoravali, da smo sumnjali u regularnost izbora prije dvije godine i ovo je pokazatelj da su građani Zenice svojim izlaskom kazali šta misle o Kasumoviću. Pojačali smo i posmatrače i spriječili izbornu krađu, iako je bilo pokušaja. Zabrinjava činjenica da jedino u Zenici, GIK Zenica, nije unijela oko 70 posto rezultata s područja grada Zenice. Pozivam CIK, jer GIK, odnosno Kasumović ne može zabraniti GIK-u da stopira rad. Pozivam CIK da reaguje i da se što prije objave rezultati”, zaključio je Pivić.

Predsjednik KO SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević rekao je da je SDA ostala najjača politička stanka u ZE-DO kantonu te da su građani prepoznali rezultate i rad Vlade koju predvodi SDA.

“Ostvarili smo najveći broj glasova za sve nivoe vlasti i sve općinske organizacije su ostvarile te rezultate. Veći broj glasova je na nivou FBiH i države BiH, a posebno me raduje da ostajemo lideri u političkim procesima na nivou kantona i sve govori da ćemo formirati vladu. Imamo najveći broj glasova u ZDK, više ne skupa dvije, možda i tri političke partije iza nas”, kazao je Galijašević.

Najavio je da će SDA odmah po završetku procedura koje su predviđene zakonom oko zbrajanja glasova krenuti u formiranje Vlade ZDK. Apelirao je na CIK da deblokira proces brojanja glasova u Zenici od strane poraženog Fuada Kasumovića.

“Apelujem na sve koji su dužni da otkoče proces kako bismo dobili na vrijeme validne rezultate i kako bi ove izazove koji su pred nama zamijenili euforijom rješavanja problema i krenuli u formiranje Vlade ZDK. Imat ćemo najviše mandata u Skupštini, dok su druge stranke dobro podbacile u odnosu na svoje planove i najave, rekao je Galijašević.

PRESS SDA ZENICA

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno