Politika

Saopćenje SDA Zenica: Gomilanje administracije u Gradu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje SDA Zenica – Zenička i šira javnost je jučer putem medija informisana da je objavljen javni konkurs za prijem administrativnih radnika na ukupno 26 pozicija u gradskoj administraciji u Zenici. Radi se o frapantnom i nedopustivom gomilanju administracije za skoro deset procenata u odnosu na postojeći broj, što će gradski budžet na godišnjem nivou koštati između 800 hiljada i milion konvertibilnih maraka. Uvod za ovakav bezuman postupak bio je ranije Kasumovićevo protustatutarno donošenje odluke o sistematizaciji radnih mjesta koja je sačinjena prema imenima ljudi koji se trebaju zaposliti, a ne prema stvarnim potrebama. Ovim potezom je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pokazao kako ne namjerava poticati zapošljavanja u realnom sektoru, nego isključivo smjestiti podobne ljude na dobro plaćena mjesta u kancelarijama gradskih službi. Na ovaj način će novac poreskih obveznika umjesto ka izgradnji i rekonstrukciji puteva i komunalne infrastrukture, jačanju potpore sportu i kulturi, boračkim populacijama i tako dalje, biti preusmjeren poslušnicima na izmišljenim pozicijama. Primjera radi, ovim novcem se mogao namiriti reprogram duga za NK “Čelik” za 2017. godinu, pojačati izdvajanja za socijalno ugrožene kategorije i u znatnoj mjeri popraviti komunalna infrastruktura u Zenici.

Ovakvim potezom gradonačelnik Kasumović pokazuje ekonomsko-finansijsku nepismenost i nesposobnost, te krajnju bahatost, a Grad Zenicu dovodi u potencijalni finansijski kolaps, jer je nemoguće pokriti ovolika izdvajanja bez ogromne štete po ukupno funkcionisanje našeg grada. Stranka demokratske akcije je već ranije upozoravala na stvarne namjere gradonačelnika Kasumovića, njegove populističke poruke i utopijska obećanja. Pored toga, vijećnici SDA, Snage centra i A-SDA u Gradskom vijeću su u amandmanskoj fazi djelovanja na Prijedlog budžeta Grada Zenice za 2017. godinu, nastojali onemogućiti Kasumovića da poveća izdvajanja za administraciju od skoro milion konvertibilnih maraka kako bi se taj novac presusmjerio ka nužnim budžetskim potrebama. Međutim, protuustavnim i protuzakonitim samoproglašenjem budžeta, o čemu smo javnost ranije obavijestili, Kasumović je uzurpirao nadležnosti Gradskog vijeća, te time ovo predstavničko tijelo spriječio da se očituje, a kamo li da izglasa budžet Grada Zenice za 2017. godinu. O tome smo upoznali pravosudne institucije od kojih očekujemo blagovremenu reakciju u sprečavanju nesagledive i dugoročne štete za grad Zenicu.

Na kraju, ukazivanjem na štetnost odluke o povećanju administracije, želimo izraziti našu krajnju zabrinutost za stabilnost gradskog budžeta i protest protiv autokratskih poteza gradonačelnika Kasumovića, nezabilježenih u demokratskom svijetu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno