Info

Saopćenje sa treće sjednice Skupštine ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje sa treće sjednice Skupštine ZDK – Na 3. sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona, održanoj  28.12.2018. godine prije samog utvrđivanja dnevnog reda, Skupština nije prihvatila  prijedlog Vlade da se Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu i Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu razmatraju i donesu po hitnom postupku, te navedeni akti nisu razmatrani kao tačke dnevnog reda na ovoj sjednici Skupštine.

Vlada kao predlagač može ove akte podnijeti Skupštini u formi nacrta na nekoj od narednih sjednica Skupštine. U nastavku je u skladu sa izmijenjenim dnevnim redom u okviru prve tačke Skupština donijela Odluku o izboru stalnih radnih tijela 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

U nastavku je razmatrana i donesena Odluka o privremenom finasiranju Zeničko-dobojskog kantona za period januar-mart 2019. godine. Odluka predviđa finansiranje i izvršavanje srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu, a najviše do tromjesečnog prosjeka za predhodnu fiskalnu godinu, odnosno u iznosu od cca 73,3 miliona konvertibilnih maraka. Ova odluka je donesena kako bi se moglo nastaviti finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta u situaciji kada Budžet za 2019. godinu nije donesen do početka fiskalne 2019. godine.

Nakon ove odluke, po istom principu su donesene  još dvije odluke. Skupština je u cilju obezbjeđenja neometanog korištenja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima sa područja Zeničko-dobojskog kantona, kao i stvaranje uslova za neometano funkcionisanje ustanova kod kojih osigurana lica ostvaruju svoja prava, donijela i Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za period prva tri mjeseca 2019. godine u iznosu od cca 45,4 miliona konvertibilnih maraka.

Na kraju je Skupština donijela Odluku o privremenom finansiranju potreba JU „Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona“ Zenica za period od prva tri mjeseca 2019. godine, u iznosu cca 5,1 milion konvertibilnih maraka, a sve kako bi se održao kontinuitet u radu i djelovanju.

Stručna služba Skupštine ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno