Zenica

Saopćenje PD Čolan nakon nemilog događaja na Čolanu

Nakon sinoćnjih događaja na lokalitetu Čolan, gdje se dogodio zločin, oglasilo se Planinarsko društvo Čolan, čije saopćenje prenosimo u cjelosti, bez intervencija: 

Na lokalitetu planine Čolan, u ostacima pred rat započete gradnje planinarskog doma, sinoć se u ranim noćnim satim desio se nemili incident. Prema trenutno raspoloživim informacija, cjelodnevno druženje u jednom momentu se pretvotilo u svađu aktera, a potom i u tuču, u kojoj je korišteno i hladno oružje. Epilog je smrtano stradala jedna, a povrijeđeno još nekoliko osoba. Policija je obavila uviđaj, o svemu je obavješten i dežurn tužilac, a zvanični rezultati istrage će pojasniti šta se zapravo desilo, s kakvim razlozima i motivima. Navodo, bratić je nožem ubo’ svog amidžu, usmrtivši ga na licu mjesta.

U svoje, i u ime svih članova planinarskog društva “Čolan”, želim naglasiti da duboko žalim što se sve ovo desilo, jer ništa nije vrijedno ljudskog života. Želim, također, istači kako ovaj događaj i sve što mu je prethodilo, nema nikakve veze sa planinarskim društvom “Čolan”, niti se može tretirati kao planianrska aktivnost. Akteri ovog događaja nisu članovi ovog planinarskog društva, niti planinari, već se radi o mještanima Varde i ostalih sela sa sjevero- zapadnih padina Čolana. Taj lokalitet, sa ostacima započete gradnje doma, pripadao je nekadašnjem planinarsko- smučarskom društvu “Vatrostalac” i u stečajnom postupku zeničkog preduzeća “Vatrostalna” prodato je privatnom licu iz Tešnja.

Naše planinarsko društvo koristi povremeno ovaj lokalitet za neke svoje godišnje aktivnosti i nikada do sada ništa u tome nije bilo sporno, niti je odudaralo od standardne planinarske etike i prakse. Ovo navodim iz razloga što je na pojednim portalima već pominjan termin “planinarski dom” ili “PD “Čolan””, što čitaoca i širu javnost itekako može dezavuisati, navesti na pogrešne interpretacije i zaključke te neosnovano i nas dovesti u vezu sa ovim nemilim događajem. Činjenica je da se mještani okolnih sela, pa i lovci, redovno vikednom neobavezno i neplanski druže na ovom i sličnim lokalitetma, da su ostaci planinarskog doma i u dva navrata nedavno i zapaljeni, o čemu policija vodi istragu, ali isto tako je činjenica da to nema ama baš nikakve veze sa planinarima i planinarstvom, što se treba jasno naglasiti. Sve drugi, pa i neutemljeni, neargzmentovani, proizvoljni i neprovjereni navodi pojednih novinara se mogu shvatati i tumačiti kao krajnje neprofesionalni i zlonamjerni.

Akti, planianrska etika i pozotivna iskustva nam nalažu i obavezju da stalno ukazujemo na svaki oblik ili pojavu neprimejrenu ponašanju u društvu, ma od koga oni dolazili, sa svrhom iznalska rješenja i popravke ukupnog stanja u ovoj oblasti.  Stog, s nadom  da će nas sve ovo osvjestiti i dodatno motivisati da budemo odgovorniji i korisniji ljudi, izražavam duboko saučešće porodici nastradalog u ovom incidentu.

Vedro, Sinan Gluhić, predsjednik PD “Čolan” Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem