Politika

Saopćenje Gradske uprave: Održan drugi sastanak gradonačelnika i gradskih vijećnika – stavovi sve bliži

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ni drugi radni sastanak sa vijećnicima Gradskog vijeća Zenica održan na poziv gradonačelnika Fuada Kasumovića, s ciljem finansijske deblokade Grada, nije rezultirao dogovorom. Međutim, učesnici su nakon nešto više od sata rasprave, došli na korak do rješenja koje bi u ovom slučaju značilo usvajanje Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu.

“Gradska uprava i predstavnici stranaka i nezavisnih vijećnika koji predstavljaju manjinu u vijeću zagovarali su trenutnu deblokadu grada i usvajanje Odluke o privremenom finansiranju, dok je parlamentarna većina željela razgovarati samo o budžetu i sutra ćemo opet sjesti i razgovarati o Budžetu za 2020. godinu. Predstavnici parlamentarne većine SDA, A-SDA i SBB zatražili su vremena kako bi dostavili korigovane amandmane jer od podnošenja amandmana, desile su se značajne promjene. Naime, Budžet je neznatno umanjen, a u Zenicatransu su se okolnosti promijenile. Kako nam grad ne bi trpio, linije su privremeno dodijeljene drugim firmama, dok je Autobuska stanica danas dobila  privremenog upravitelja na tri mjeseca. Dok se stanje u Zenicatransu ne konsoliduje, Grad će Autobusku stanicu izdavati preduzeću Prevoz putnika, sve kako bi se saobraćaj normalno odvijao. Na javni poziv prispjelo je čak šest ponuda. Upoznao sam vijećnike da smo prije nekoliko mjeseci postigli sporazum sa turskom kompanijom Cengiz Insaat koja će u sklopu prijateljskog okruženja ove godine uložiti preko milion KM u izgradnju 1,2 kilometara puta za Babino. I oko spomen obilježja Javorje razgovarali smo. Grad će sufinansirati taj projekat, samo trebamo vidjeti u kolikom obimu obzirom da su spomenici iz odbrambeno oslobodilačkog rata u nadležnosti Kantona i FBiH. Iskreno se nadam da ćemo sutra pred građane Zenice izaći sa rješenjem i da ćemo jednoglasno podržati Budžet Grada Zenica za 2020. godinu”, optimista je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

I gradski vijećnici Emina Tufekči (SDA) i Sanjin Aldobašić (SDP) u izjavama datim medijima po okončanju sjednice, bili su umjereni optimisti, izražavajući nadu kako će sutrašnji dan značiti prekretnicu kada su u pitanju dešavanja oko Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu. Neusvajanje Budžeta za 2020. godinu, odnosno Odluke o privremenom finansiranju za period 01.01. – 31.03. 2020. godine dovelo je do nemogućnost funkcionisanja Grada kao jedinice lokalne samouprave, odnosno nemogućnost finansiranja svih poslova, funkcija i programa iz nadležnosti Grada (izuzev otplate duga, nastalog u skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH (“Službene novine FBiH”, broj 86/07, 24/09, 44/10 i 30/16)).  Nemoguće je izvršiti isplate namjenskih sredstava doznačenih od viših nivoa vlasti, kako u kapitalne svrhe (realizacija kapitalnih projekata, stambeno zbrinjavanje boračke populacije i dr.), zatim u svrhe razvoja privrede i poljoprivrede, tako i u svrhe socijalne zaštite (socijalne pomoći, pomoći za liječenje, stipendije, naknade za porodilje, dodatak na djecu, smještaj u drugu porodicu, pomoći boračkoj populaciji, alternativni smještaj, itd.), a uzrokovan je i zastoj u izmirenju svih obaveza utvrđenih zakonskim propisima (porezi, doprinosi, porezi na dodatu vrijednost), kao i reprogram duga NK Čelik.

Novi sastanak gradonačelnika i gradskih vijećnika bit će održan u srijedu, 19.02.2020. godine s početkom u 16 sati.

S poštovanjem,

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno