Politika

Sanja Renić, Denan Pašalić i Kenan Uzunović o “dešavanjima oko Rudnika Zenica”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon nekoliko dana dana ćutnje političkih subjekata o aktuelnim dešavanjima u gradu,  prva se oglasila Stranka demokratske akcije, čije smo saopćenje prenijeli NA OVOM LINKU. U prostorijama BHI-KF jučer je održana press konferencija na kojoj je glavna tema bilo dešavanje oko RMU Zenica.

Prema informacijama iz BHI-KF press konferencija je organizovana zbog “ugrožavanja sigurnosti gradonačelnika Kasumovića, njegove porodice i imovine”.

Iako se na press konferenciji očekivao gradonačelnik Fuad Kasumović, on se nije pojavio, a prisutnim medijima su se obratili Denan Pašalić – gradski vijećnik, Sanja Renić – zastupnica u Skupštini ZDK i Kenan Uzunović zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

“Mi osuđujemo sve one, koji su doveli Rudnik u ovu situaciju i kao stranka jučer smo pokazali svoje opredjeljenje i na Gradskom vijeću, gdje smo kao predvodnici većine usvojili zaključke, kojima smo obavezali Gradsku upravu da u što kraćem roku riješi problem sa Rudnikom i pismom, koje smo jučer kao dio parlamentarne većine u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije uputili Vladi Federacije, Minisatrstvu energetike, rudarstva i industrije i Koncernu Elektroprivrede da u što kraćem roku riješi problem, koji je nastao, odnosno da s obzirom na rekordnu dobit kojom se Koncern Elektroprivrede hvali riješi problem kako Rudnik Zenica više nikada ne bi bio u ovoj blokadi, u kojoj se danas našao.

Ovo je već sedamnaesta blokada rudnika od 2007. godine i od 2016. godine, kada je na čelo grada došao Fuad Kasumović račun je bio blokiran deset puta i svih deset puta potpisan je protokol kojim je dogovoreno da se riješi problem Rudnika mrkog uglja Zenica, a koji je Elektroprivreda prekršila i samim tim prevarili gradonačelnika Grada Zenica i Gradsku upravu i zbog toga kako sam već rekao uputili smo zahtjev i Vladi i nadležnom Ministarstvu i Elektoprivredi da u što kraćem roku riješi novonastalu situaciju.

Ukoliko to ne riješe, a do ovog trenutka se nisu očitovali, već na narednoj sjednici ćemo pokrenuti pitanje njihove odgovornosti i institucionalno ih obavezati da ovaj problem riješe“, izjavio je Kenan Uzunović.

Gradski vijećnik Denan Pašalić je objasnio odluke koje je većina jučer izglasala na sjednici Gradskog vijeća.

“Jučer je kao što znate održana 32. redovna sjednica Gradskog vijeća Zenica gdje smo mi kao klub ZI-KF dopunili dnevni red i bila je tačka broj osam vezana za kako bi riješili problematiku i novonastalu situaciju u našem Gradu povodom blokade računa RMU Zenica. Mi smo dakle uvrstili tačku dnevnog reda i bila je tačka dnevnog reda broj osam onda kada su rudari došli ispred zgrade Gradske uprave i kada su tražili da ih neko primi mi smo tada kao vijećnici u Gradskom vijeću Grada Zenica primili predstavnike Sindikalnih organizacija rudnika u FBiH. Gradsko vijeće, iako nismo nadležni za novonastali problem i novonastalu situaciju se suosjeća sa našim sugrađanima, odnosno radnicima RMU Zenica i mi smo dakle donijeli jednoglasno tri zaključka u kojima se dakle solidarišemo i dajemo na raspologanje i samim rudarima, ali smatramo da je pogrešna adresa i evo mi svi vijećnici BHI-KF, odnosno Zeničke inicijative- Kasumović smo spremni da pružimo podršku i pomoć našim rudarima i ako treba da pješice idemo prema Sarajevu, odnosno prema zgradi Vlade Federacije BiH ili prema zgradi Elektroprivrede BiH jer smatramo da je tamo adresa i smatramo da samo oni mogu riješiti taj problem.” izjavio je Pašalić.

Zastupnica u Skupštini ZDK, Sanja Renić se osvrnula na sigurnosnu situaciju u Gradu Zenica.

„Prije nepunih pola sata bila sam kod komesara ZDK upravo po pitanju sigurnosti i remećenja javnog reda i mira u našem grad, odnosno već sada i kantonu, to je već prešlo okvire grada i kantona to je federalni problem ako vidimo da je obustavljen saobraćaj. Interesantno je samo da se na snimcima koji dolaze, koji su građane uznemirili i zbog kojih su me građani zvali i što je bio razlog da odem kod komesara čuju se mnoge prijetnje i vrlo ružni pozivi na linč što je izazvalo strah kod građana i kod nas svih koji ovdje i živimo da se po prvi put dogodi ovakva manipulacija, znači da na ovaj način rudari manipulišu i vode u pogrešnom smjeru ne vode se uopče da protestuju pred institucije koje su odgovorne, već da protestuju pred upravo onim institucijama i privatnim kućama koje nisu odgovorne što je ja mislim prvi put u historiji ne samo ovog kantona, već i ove zemlje. Komesar je rekao  na moje pitanje da li je do sad iko priveden zbog remećenja reda i  mira, ono naravno što po zakonu ljudi imaju pravo da mirno protestuju, onog trenutka kada neko pokuša da ugrozi život bilo kojeg građanina ovog grada on će biti priveden. Ono što je interesantno je da svim ovim pritiscima koji se vrše imam osjećaj da je orkestrirano s obzirom kada uzmemo prijetnje koje se dešavaju u Sarajevu Nerminu Nikšiću i Dini Konakoviću mislimo da je to jedan orkestrirani jednostavno pokušaj da se manipuliše onima koji su najslabiji u društvu, to jesu rudari a vidjet ćemo u budućnosti će se ovi pokušaji nastavljati sa nekim ugroženim populacijama i skupinama. Ja pozivam građane da shvate da je u ovom problemu jedino odgovorna Vlada FBiH” izjavila je Sanja Renić.

“Rudarima manipulišu sindikati, a moje je mišljenje da to radi SDA. Građani se boje zbog snimaka koji se dijele na društvenim mrežama gdje se čuje poziv na linč.” dodala je Renić.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno