Info

Samo vakcinisani vjernici, i oni koji su preboljeli koronu, moći će obaviti umru u Mekki

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Samo vakcinisani vjernici, i oni koji su preboljeli koronu, moći će obaviti umru u Mekki- Saudijske vlasti saopćile su u danas da će samo osobe imunizirane protiv koronavirusa moći hodočastiti Umru, počevši od svetog mjeseca Ramazana.

Ministarstvo hadža i umre je u izjavi reklo da će samo “imunizirani ljudi” dobiti dozvole za obavljanje umre, kao i molitve u Velikoj džamiji u svetom gradu Mekki.

To uključuje osobe koje su primile dvije doze vakcine, one koje su primile jednu dozu najmanje 14 dana prije hodočašća ili osobe koja se oporavile od virusa, saopćilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je također reklo da će povećati operativni kapacitet Svete džamije u skladu s mjerama i ograničenjima Covid-19.

Također, nije jasno hoće li se ova politika, koja dolazi usred porasta zaraza koronavirusom u Saudijskoj Arabiji, proširiti na obavljanje hadža kasnije ove godine.

Za vrijeme ramazana u Mekku obično dolazi veliki broj vjernika iz Saudijske Arabije i drugih muslimanskih zemalja.

Umra se može obaviti tokom cijele godine za razliku od hadža koji je jednom godišnje.

Saudijska Arabija prijavila je više od 393.000 infekcija koronavirusom i 6.700 smrtnih slučajeva od virusa.

Ministarstvo zdravlja saopćilo je da je primijenilo više od pet miliona vakcina protiv koronavirusa u zemlji s više od 34 miliona stanovnika.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno