Naše

Samo nek je kontra: Dvanaest zastupnika odbilo glasati za rebalans i naknade porodiljama, povećanje plaća obrazovanju…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, većinom glasova, zastupnici su usvojili niz odluka, kojim se definira utrošak sredstava i Rebalans budžera ZDK, uobičajeni finansijski dokument koji se donosi sredino i / ili krajem godine, kad se analiziraju prilivi sredstava u budžet tokom dotadašnjeg dijela godine.

Na današnjoj sjednici usvojen je Rebalans budžeta Zeničko-dobojskog kantona, kojim je omogućeno ostvarivanje prava na naknadu od 1.000 KM za porodilje, povećanje plaća zaposlenih u obrazovanju, povećanje toplog obroka… Prema pisanju lokalnih medija i na društvenim mrežama, dio zastupnika koji se deklarira kao “opozicija” glasao je protiv ove odluke, valjda smatrajući da će njeno donošenje donijeti “plus” aktuelnoj vlasti, te time njihovim strankama i interesima otežati položaj pred predstojeće izbore.

Ono što je simptomatično već duži period u određenim skupštinskim krugovima jeste nerazumljivo “opozicioniranje”, koje nekad graniči s apsurdom. Tako se, ne jednom, dogodilo da se neka inicijativa iz opozicije prihvati i od većine, a da tad oni koji su predložili ili negdje drugo propagiraju takve ideje, glasaju protiv. O kakvoj mi politici neke stranke možemo pričati ako zastupnik te stranke za istu odluku u Kantonu Sarajevo glasa “ZA”, dok za istovjetne naknade i prinadležnosti, npr. porodiljama, u ZDK glasa “protiv”.

Dodatno, glas protiv je bio i glas protiv pola miliona KM za sport u ZDK, pola miliona za besplatne udžbenike.. sve to bi “palo” i ne bi bilo isplaćeno kako to uobičajeno bude svake godine. Uzgred, u BIH je svaka druga godina izborna, pa “ne pije vode” priča o tome da se radi “o izbornom dijeljenju novca”, jer u protivnom ni dosadašnji pomaci u ovom Kantonu, ali i drugdje ne bi bili načinjeni kad bi se apstiniralo od aktivnosti svake druge godine, dok bi u “neizbornoj” godini vrijeme bilo protraćeno na formiranje vlasti.

Prema navodima koje nije moguće provjeriti do početka naredne sedmice, ali koje do sada nije demantovao nijedan od “prozvanih”, protiv ovog seta odluka glasali su kantonalni zastupnici: Sanja Renić, Amela Granić, Vlasta Kalas, Vesna Dauldzi, Mersija Kasumović, Branka Trogrlić, Maida Tanović, Amer Ahmić, Ismet Sarajlić, Enes Piljug, Mladen Simić i Vedran Kaser.

U narednim danima može pojedinačno, a možda i grupno, ovi zastupnici odluče da “progovore” o svojoj “odluci”. Ono što sigurno niko dobronamjeran neće da im savjetuje je da svoju odluku pojasne, obrazlože i “opravdaju” time “da je donošenje takvih mjera populizam i predizborno prikupljanje poena”, jer onda njihovo glasanje “protiv upravo govori da im nije stalo do hiljada onih kojima će takva odluka pomoći, nego samo i isključivo žele da “napakoste strankama na vlasti”. To bi, kao svojevrsna kapitulacija, bilo priznanje da su spremni naštetiti građanima, da bi ostvarili svoj politički cilj.

Zanimljivo je da je većina navedenih više puta do sada mijenjala “stranačke dresove”, a obzirom da su prema do sada objavljenim podacima većina njih i na listama za ovogodišnje Izbore 2022., biće zanimljivo vidjeti kako je njihovo današnje glasanje “protiv” imalo odjeka za njihov, ali i plasman onih na čijim se listama nalaze pred Oktobarske izbore.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno