Biznis

Samo 15 posto domaćeg kamena prodaje se na bh. tržištu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Samo 15 posto domaćeg kamena prodaje se na bh. tržištu – Predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić izjavio je kako Hercegovina ima potencijal i tradiciju eksploatacije i obrade kamena, ali da treba snažnije lobirati da domaći kamen bude ugrađen u građevine te privatne i javne objekte.

“Trenutno se samo 15 posto domaćeg kamena prodaje na bosanskohercegovačkom tržištu dok je onog iz uvoza 85 posto, što jasno govori o nepotrebnom deficitu u ovom materijalu”, kazao je Majić tokom redovite Skupštine LiNK-a, podsjetivši na tradiciju proizvodnje, kvalitetu i specifičnosti kamena u Jablanici, Posušju, Mostaru i Bileći.

Govoreći o izazovima i problemima poduzetnika, Majić je istakao kako su se oni borili na više frontova s institucijama vlasti oko smanjenja parafiskalnih troškova te da imaju određene rezultate, no da i dalje treba raditi na tom polju.

Naglasio je potrebu daljnjeg udruživanju poduzetnika, kazavši kako su tako osnovani i klasteri turizma, drveta i kamena te kako je još u planu osnivanje klastera odnosno udruživanje za plastiku i metal.

Tokom skupštine, na kojoj je riječi bilo o dosadašnjim aktivnostima i planovima za tekuću godinu, izvršna direktorica LiNK-a Alisa Gekić govorila je o samim aktivnostima i obukama koje su izvršene u sklopu aktivnosti Udruge te istaknula problem sve težeg dobivanja projekata.

Naime, zbog više razloga, ali i onog političke nestabilnosti, sve manje donatora je prisutno na našem tržištu, a projekti su sve zahtjevniji i nepotrebno komplicirani, kazala je Gekić, saopćeno je iz LiNK-a.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno