Biznis

Samir Šibonjić, ministar privrede ZDK: Rekordan iznos poticaja od 8,2 miliona KM u 2023.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prvom tromjesečju ove godine zabilježen je rast izvoza iz ZDK-a od 11,3 posto, rekao je Šibonjić u intervjuu za “Poslovne novine”

Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je u proteklih osam mjeseci 2023. godine imalo veliki broj aktivnosti usmjerenih na jačanju privrede i poslovne atmosfere na prostoru ZDK-a, prenosi Anadolu.

Samir Šibonjić, ministar privrede u Vladi ZDK, u intervjuu za “Poslovne novine”, rekao je da je od svog dolaska na čelo Ministarstva privrede ZDK-a posjetio veliki broj kompanija i dobio uvid u njihovo poslovanje.

“Želja nam je da napravimo što je moguće bolju saradnju sa svim privrednicima, udruženjima, Privrednom komorom, razvojnim agencijama i svima onima koji rade na teritoriji ZDK-a. Svi skupa predanim radom napravili smo takvu atmosferu u našem kantonu da naša privrede raste iz dana u dan, a posebno nas raduje rast izvoza iz ZDK-a. Prema zvaničnim podacima imali smo rast u prvom tromjesečju ove godine u iznosu od 11,3 posto. Zato s ponosom možemo reći da je privreda ZDK-a stub privrede Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Šibonjić.

U ocjeni stanja privrede u ZDK-a za prvih sedam mjeseci ove godine Šibonjić je rekao da je svima poznato da je privreda ovog kantona jedna od najsnažnijih u Bosni i Hercegovini i regionu, kada je u pitanju omjer broj stanovnika i broja privrednih subjekata.

“Imamo jako razvijenu metalnu industriju i lideri smo u regionu u proizvodnji čelika. Imamo razvijenu drvnu industriju i veliki broj kvalitetnih proizvođača namještaja, a lideri smo i u proizvodnji celuloze u regionu. Bilježimo veliki zamah u prehrambenoj industriji, a najveći proizvođači mesa, posebno piletine, nalaze se upravo u našem kantonu. Nekoliko najkvalitetnijih brendova mineralnih voda nalaze se takođe u našem kantonu. Naša tekstilna industrija proizvodi za najpoznatije svjetske brendove, a ujedno imamo nekoliko domaćih proizvođača koji se kvalitetom nameću na domaćem i inostranom tržištu”, naveo je Šibonjić.

Govoreći o projektima realizovanim ove i prošle godine kazao je da su Ministarstvo privrede i Vlada ZDK odobrili do sada najveći iznos sredstava u svrhu poticaja razvoja privrede i izgradnju i uređenje industrijskih zona na teritoriji kantona.

“Bez obzira što je 8,2 miliona KM rekordan iznos poticaja do sada, mišljenja sam da trebamo još više pomagati i jačati našu privredu. Očekujemo od Federalnog nivoa vlasti što skoriju reformu i usvajanje zakona o doprinosima kako bi se smanjilo opterećenje na plaće, a samim tim stvorila mogućnost da naši privrednici povećaju plaće našim radnicima. Kroz razne vidove poticaja radimo sve što je u našoj moći da olakšamo poslovanje našim privrednicima i njihovim uposlenicima i uvjeren sam da ćemo za kratko vrijeme značajno povećati nivo investicija, kao i broj zaposlenih u ZDK-a. Imamo jako uspješne privrednike, kreativne i vrijedne radnike koji svojim vrijednim rukama stvaraju nove vrijednosti. Presretni smo kad znamo da se veliki broj naših proizvoda, unatoč žestokoj konkurenciji, izvozi u zemlje širom Evrope i svijeta. Svaki naš proizvod koji izvezemo iz Bosne i Hercegovine predstavlja zapravo sve nas. Uložit ćemo dodatne napore da se ovaj pozitivni trend nastavi i da imamo rast izvoza svake godine. Naravno to možemo učiniti samo sa zadovoljnim privrednicima i radnicima, i usvajanjem i uvođenjem novih tehnologija”, naglasio je Šibonjić.

Istakao je da će ovu godinu obilježiti vraćanje povjerenja u institucije, što je prioritet kojem su se maksimalno posvetili u ministarstvu.

“Želimo privrednicma biti maksimalno na usluzi, da zajedno s njima u budućnosti pravimo još više i radimo još bolje, skupa idemo na sajmove, kreiramo nove poticaje. Također, trudit ćemo se da pomognemo našim malim i srednjim preduzećima, da put koji prelaze pređu sa našom pomoći lakše i brže, da stvaramo društvo jednakih šansi kako bi se naš kanton i Bosna i Hercegovina dalje razvijali. Cilj je jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine, jer ekonomija je motor i pokretač procesa rasta i razvoja svakog društva”, kazao je Šibonjić u intervjuu za ”Poslovne novine”.

Govoreći o problemima i izazovima rekao je da mislim da je najveći problem za sve retorika pojedinih političara i visokopozicioniranih dužnosnika koji ne vode računa o tome kakve poruke šalju iz Bosne i Hercegovine.

“Koristim priliku da pozovem sve naše predstavnike da vodimo računa o svakoj izgovorenoj riječi, da svi skupa ohrabrimo naše mlade da ostanu u svojoj zemlji, da se ovdje bave biznisom, ali i da se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, a ne da iz nje odlaze”, kazao je Šibonjić te dodao:

“Na nama je odgovornost da stvaramo povoljan privredni ambijent, i pozitivnu atmosferu uopće. Na nama je da razvijamo Bosnu i Hercegovinu za generacije koje dolaze. Mogu kazati da se prvi rezultati ovakvog pristupa i angažmana već vide. Imam informaciju da se već oko 100 ljudi vratilo iz inostranstva i zaposlilo u kompanijama na području Zavidovića i Žepča. Sličan trend bilježimo i na području Tešnja.”

Naglasio je da kao ministar, čini sve da poslovni ambijent u ZDK bude motivacija za ostanak, a ne za odlazak iz države.

Dodao je da planiraju dalje unapređenje poslovnog ambijenta, povećanje izdvajanja za poticaje privredi, insistiranje na rasterećenju privrede i smanjenju opterećenja na plate kako bi se one drastično povećale, a time i standard radnika.

“Sve ovo će biti stimulans za investitore domaće i inostrane da nastave sa ulaganjima i još jačim poslovnim aktivnostima”, zaključio je Šibonjić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno