Ljudi

Samir Lemeš: Pomjeriti Zenicu u periodnom sistemu, u budućnosti može postati nova silicijska dolina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grad Zenica još je poznat po dva hemijska elementa – ugljiku i željezu. Prof. dr. Samir Lemeš, prodekan za naučnoistraživački rad Politehničkog fakulteta i predsjednik Upravnog odbora udruženja Eko forum Zenica, zamišlja da taj grad u budućnosti razvojem informacionih tehnologija postane nova silicijska dolina.

PROTEKLIH NEKOLIKO GODINA MEDIJSKIM NASLOVIMA O ZENICI DOMINIRALE SU PRIČE O ZAGAĐENOM ZRAKU I BORBI GRAĐANA PROTIV INDUSTRIJSKOG ZAGAĐENJA. KAKVA JE TRENUTNO SITUACIJA SA KVALITETOM ZRAKA, RADOM INDUSTRIJSKIH POSTROJENJA I JESU LI AKTIVNOSTI EKO FORUMA DALE IKAKVE REZULTATE?

– Nakon protesta, krivičnih prijava i drugih aktivnosti Eko foruma, kvalitet zraka u Zenici počeo se popravljati. Broj dana s prekoračenim prosjecima sumpordioksida smanjen je četiri puta. Međutim, situacija se ove godine ponovo pogoršala, jer nova filterska postrojenja ne rade kako treba, loše se održavaju i nemarno se vode tehnološki procesi.

CIJENA ČELIKA

Nova termoelektrana-toplana, koju su zajednički izgradili Grad i kompanija ArcelorMittal, izgleda da neće riješiti problem gradskog grijanja, jer njen je kapacitet nedovoljan da podmiri i tehnološke potrebe i potrebe grada. Koksni plin, koji se ne prečišćava prije sagorijevanja, dovodi do zastoja u radu novog postrojenja. Upravo zato se u staroj termoelektrani cijelo ovo ljeto i dalje sagorijevao ugalj, iako je bilo najavljeno da će se ti kotlovi izbaciti iz upotrebe. Kašnjenja ekoloških projekata pravdana su recesijom, pandemijom, kvotama za izvoz u EU. Ove godine cijena čelika na svjetskom tržištu dvostruko je veća od prošlogodišnje i izvoz je značajno povećan, tako da korporacija nema nikakvog opravdanja da dalje odgađa ekološke projekte.

 

RADI LI DRŽAVA NEŠTO DA SE STANJE OZBILJNIJE MIJENJA?

– Od februara traje proces izdavanja nove okolinske dozvole za ArcelorMittal, jer sadašnja ističe u aprilu naredne godine. Kompanija je zahtjev za izdavanje dozvole podnijela tik prije stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti okoliša FBiH kako bi izbjegla nove, strožije odredbe. Eko forum je već dostavio niz primjedbi i sugestija, Ministarstvo je formiralo stručnu komisiju za ocjenu zahtjeva, ali se komisija nije sastala, niti je obišla pogone. Imenovani eksperti su poslali pojedinačne komentare i osvrt na priloženu dokumentaciju i trenutno je u toku izrada nove dozvole. Ali ako se sve završi samo na ocjeni dokumentacije, bez provjere stanja na terenu, nova okolinska dozvola će biti samo puka formalnost umjesto da bude snažan instrument pritiska na najvećeg zagađivača u Zenici.

ArcelorMitall Zenica traži okolinsku dozvolu / Muhamed Tunović

NEDAVNO STE POKRENULI GRAĐANSKU INICIJATIVU PROTIV IZGRADNJE HIDROELEKTRANE JANJIĆI. DA LI JE TA INICIJATIVA PRIHVAĆENA I ŠTA NAMJERAVATE DALJE RADITI? KAKO SE HIDROELEKTRANA JANJIĆI UKLAPA U ZELENU AGENDU ZA ZAPADNI BALKAN?

– Eko forum i više od 1.500 građana Zenice svojim potpisima tražili su od Gradskog vijeća da stavi van snage svoje prethodne odluke o HE Janjići. Tu inicijativu vijeće nije prihvatilo bez obrazloženja. Još čekamo odgovor glavnog kreditora, njemačke KfW banke, koju smo upozorili da studija o uticaju na okoliš pokazuje da će izgradnjom HE Janjići doći do pogoršanja kvaliteta vode u rijeci Bosni, da će se promijeniti klimatski uslovi zraka u Zenici i da će doći do izumiranja zaštićene životinjske vrste. Kredit te banke od 30 miliona eura odobren je prije deset godina, a još nije izvršena ni eksproprijacija zemljišta. U međuvremenu, cijena tog projekta je udvostručena, dok su cijene izgradnje alternativnih izvora električne energije (solarni paneli i vjetroelektrane) značajno pale, tako da bi Vlada FBiH trebala preispitati odluku o HE Janjići.

ZAŠTO TO MISLITE?

– Kao i kod mini hidroelektrana, šteta po okoliš znatno je veća od koristi koja bi se ostvarila njenom izgradnjom. Mjerama energetske efikasnosti, smanjenjem izvoza i olakšavanjem prodaje električne energije koju bi proizvodila domaćinstva (prosumeri) Bosna i Hercegovina može zadovoljiti vlastite potrebe za električnom energijom i sačuvati okoliš.

ZAPOSLENI STE NA POLITEHNIČKOM FAKULTETU, KOJI JE NEDAVNO PROSLAVIO DESETU GODIŠNJICU POSTOJANJA. SADA JE TO NAJVEĆA ORGANIZACIONA JEDINICA NA UNIVERZITETU U ZENICI PO BROJU STUDENATA, PRVENSTVENO ZAHVALJUJUĆI POKRETANJU ODSJEKA SOFTVERSKO INŽENJERSTVO. DA LI JE POKRETANJE TOG ODSJEKA BIO DOBAR POTEZ?

– Jedina mana tog poteza bila je to što je došao prekasno. To smo trebali davno uraditi jer su informacione tehnologije industrija budućnosti. S malim investicijama, uz kvalitetno obrazovanje IT kadrova, vrlo brzo mogla bi se promijeniti ekonomska slika grada, Kantona i države. U julu smo dobili prve diplomante, a od oktobra krećemo i s drugim ciklusom studija. Naši studenti već rade u IT firmama, a želja nam je da takve firme dovedemo i u Zenicu.

A DA LI OSNIVAČ PRATI I PODRŽAVA ENTUZIJAZAM LJUDI KOJI SU TU PRIČU ZAPOČELI?

– Nažalost, podrška osnivača i rukovodstva Univerziteta u Zenici do sada je bila samo verbalna, jer nam se i dalje ne dozvoljava da zaposlimo kadrove koje sada angažujemo honorarno. Najveći problem predstavlja nam nedostatak prostora, jer najveći fakultet u Zenici nema svoju zgradu, mi smo dva fakulteta pod jednim krovom.

PROJEKAT

Naša ideja da se uradi projekat nove zgrade koja bi ušla u katalog privatno-javnog partnerstva zapela je na prvoj stepenici, jer nam se ne dozvoljava da vlastitim prihodom platimo idejni projekat te zgrade. Kantonalna Vlada nedavno je u toj formi počela pregovore za izgradnju sportskog centra s bazenom, a zgrada Politehničkog fakulteta mora čekati neka bolja vremena ili neku drugu vladu.

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno