Zenica

Salkica: Neka vas post učini duhovno jačim u razmišljanju i djelovanju za lično i dobro zajednice

Salkica: Neka vas post učini duhovno jačim u razmišljanju i djelovanju za lično i dobro zajednice – Sa akšam namazom u utorak uvečer nastupio je mjesec Ramazan. Medžlis Islamske zajednice Zenica sačinio je plan aktivnosti.

Tokom ovog izuzetnog mjeseca za sve muslimane, u gradu Zenici Teravih namaz će se klanjati na 16 mjesta. Mukabele će se učiti na 15 mjesta, sehurska i hafiska će se učiti u Čaršijskoj džamiji, u Potoku će se učiti podnevska mukabela za žene. U Novoj Zenici će se učiti omladinska mukabela.

Pored navedenog, vjernici će svakodnevno imati priliku slušati predavanja istaknutih predavača, a obilježit će se i mubarek noći, noćni namaz, te itikaf.

– Pred nama je mjesec čiji su dani ispunjeni postom, ibadetom, dobrim djelima, tolerancijom, te ukupnom duhovnom obnovom i našim preporodom, – kaže na početku ramazanske poruke Jakub efendija Salkica, glavni Imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

– Post je radost vjernika jer ga čini duhovno zdravim i duhovno jačim, a njegovo srce blažim. Njime on popravlja svoj odnos prema sebi i drugim ljudima. U danima Ramazana čovjek najbolje osjeća ljepotu istine, pravde, ljepotu poštenja i dobročinstva bratske ljubavi i iznad svega Božije milosti i Božijeg rahmeta, – kaže Salkica.

Ramazan nas uči poštovanju prema čovjeka i njegovoj želji da živi u ljubavi, miru i sreći. On nas čini boljim i predanim vjernicima .

– Naša želja je da nas post učini duhovno jačim u razmišljanju i djelovanju kako za dobro pojedinca, isto tako za dobro zajednice ali i za društvo u kojem živimo. Dozvolite mi da u ime Medžalisa Islamske zajednice Zenica i u svoje lično ime čestitam početak mubarek mjeseca Ramazana uz želju da ga provede u zdravlju i rahatluku i da Bajramske dane dočekamo očišćeni od grijeha. Ramazan Šerif Mubarek Olsun, – zaključio je svoju poruku Jakub efendija Salkica. (N. Glibo, RTV Zenica)

loading...