Naše

Sada i zvanično: Grad Zenica namjerava kroz JPP da privatizuje Apoteke “Zdravlje” za 13 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na stolovima vijećnika Gradskog vijeća na sjednici predviđenoj za četvrtak, iznenada, kao dopuna Dnevnog reda, naći će se usvajanje Kataloga projekata Javno-privatnog partnerstva u Gradu Zenica.

Ukoliko se dvoumite da li je julska sjednica GV, u vrijeme odmora i manjka pažnje javnosti, pravo vrijeme za usvajanje strateških dokumenata teških desetine miliona KM, odgnati ćemo vam svaku sumnju – jeste!

Između ostalog, katalog sadrži zbirku želja, snova i ideja koje smo već ranije čuli, u posljednjih šest godina. Ideja ne nedostaje. Nedostaje onih koji će te ideje realizirati, a Boga mi, i platiti.

Podzemna garaža sa sportskim terenima na Mokušnicama, park i podzemna garaža na Jaliji, nadzemna garaža u Crkvicama, žićara za Smetove, ski liftovi sa pratećim sadržajima na Smetovima, prostor za Gradsku biblioteku, Aquapark kao druga faza kompelksa otvorenih bazena, rekonstrukcija Papirne, Kuglane, dogradnja Azila, modernizacija streljane.

Svi nabrojani projekti, uz ovaj kojem smo posvetili ovu priču, trebaju potencijalne investitore ukupno koštati 95.000.000 KM. Dakle, nepunih 100 miliona. U stvarnosti, to realno izađe na 120-150. Miliona. Ideje postoje, čak i grafike, animacije, ali…

Ipak, ono zbog čega ukazujemo na dopunu dnevnog reda je tačka 7. u ovom Katalogu, a glasi “Sanacija preduzeća JU Apoteka “Zdravlje” Zenica – Sanacija postojećeg stanja, unaprijeđenje, brendiranje i proširenje poslovanja JU Apoteka “Zdravlje” Zenica – JPP – 13.000.000,00 KM.

Dakle, Javno-privatno partnerstvo kojim bi investitor uložio 13 miliona KM i dobio upravljačke konce u firmi. Na dugi period. Kako, šta, piše u razradi ideje. I dok sve ostale priče treba pokrenuti “iz temelja” i znače vrlo sporo otplative investicije, apoteke i farmacetska priča je – vrlo unosan biznis. A naše gradske apoteke id alje, i pored desetina privatnika, imaju unosne ekskluzivne lokacije i razvijen biznis.

Da li se posao već naslućuje, je li to neki od privatnika kojima navodno Apoteke Zenica duguju ili se radi o ulasku novih igrača, pokazaće vrijeme i – pisma zainteresovanih privatnih investitora, kako je najavljeno u dokumentu.

Nije za odbaciti ni informaciju da su najbliži srodnici donosioca odluka u ovom gradu već decenijama u farmaceutskom biznisu, ali za sada nema javno iskazanog interesa da se i u ovoj oblasti “pri(h)vatizuje Grad”.

Ako ćemo realno, od 12 ponuđenih projekata (PDF na ovom linku) Apoteke bi prve mogle završiti u JPP. Ko će od svega profitirati, vidjećemo. Ako ćemo “po papiru” profitiraće građani. Kako je bilo u svim dosadašnjim privatizacijama, prosudite sami.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno