Info

Sa zalaskom sunca i akšamskim ezanom nastupila Nova 1445. hidžretska godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sa zalaskom sunca u utorak, 18. jula 2023. godine, i akšamskim ezanom nastupila je nova 1445. godina po Hidžri.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1445. godine po Hidžri je u srijedu, 19. jula 2023. godine. Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, a.s.

Muslimani čitavog svijeta prisjećaju se Hidžre koja se dogodila 622. godine po poslaniku Isau.

Tada je Božiji poslanik Muhammed, prema islamskom vjerovanju, bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti sve do svoje smrti.

Bila je to prekretnica u Poslanikovoj misiji i prijelomni trenutak u historiji islama.

Hidžra je putovanje iz nečega prema nečemu. Nije napuštanje niti bijeg, Hidžra je uzdizanje i upotpunjenje, prelazak na ono bolje.

Poslanik Muhammed je kazao: “Muhadžir je svaki onaj koji napusti sve ono što je Allah, dž.š., zabranio”.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno