Info

Sa bh. tržišta povučena belgijska čokolada jer sadrži kancerogene supstance

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Agencija za sigurnost hrane povukla je sa tržišta proizvod “Organska čokolada 57 posto badem-višnja” jer sadrži nedozvoljenu količinu aflatoksina B1.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen proizvod koji sadrži bademe s nedozvoljenom količinom aflatoksina B1.

Obavijest o neusklađenosti dostavila je Belgija, a odnosi se isključivo na proizvod “chocolate 57 percents organic with almonds and cherries (Organska čokolada 57 posto badem-višnja)”.

Kako se navodi u saopćenju Agencije, proizvod je povučen jer je utvrđena opasnost zbog povećanog sadržaja aflatoksina B1.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Maksimalno dozvoljene količine aflatoksina B1 i ukupnih aflatoksina (B1+B2+G1+G2) u bademima propisane su Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno