Posuđeno

RVI amputirac legalno kupio stan 2002., Gradska uprava ga deložira 29. avgusta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

RVI amputirac legalno kupio stan 2002., Gradska uprava ga deložira 29. avgusta – Kada je 25. decembra 2002. godine sa suprugom Azeminom i dvojicom sinova zanoćio u tek kupljenom i opremljenom stanu na 5. spratu zgrade u Bulevaru Kralja Tvrta I broj 9 u Zenici, Nedžad Muharemović (48) vjerovao je da je trajno riješio jedno od najvećih životnih pitanja. No, kako je BiH država apsurda, tako i porodica Muharemović 14 godina nakon podizanja kredita s enormno visokim kamatama vodi bitku za krov nad glavom.

Da stvar bude teža, Nedžad je ratni vojni invalid, amputirac, bez lijeve noge. Rođen u Vozući, Muharemović je šehidsko dijete, sa završenom vojnom akademijom.

Podigli kredit

– Ranjen sam u operaciji deblokade Sarajeva na Čekrčićima, prilikom spašavanja saboraca. Učestvovao sam i u planiranju deblokade naše glavnog grada. Iako sam kao pripadnik Oružanih snaga BiH na Grbavici dobio trosoban stan, nisam želio iz njega izbaciti vojnika iz Sapne kojem je sve popaljeno i pobijeno. Stanovao sam u objektu koji mi je Općina Zenica privremeno dodijelila i odlučio sa suprugom podići kredit, kupiti stan, kako nikada više ne bismo bili deložirani. Ali, očito je da je kod nas sve moguće – razočarano govori Muharemović.

rjesenje-1

Zaključak o deložaciji Muharemovića zakazanoj za 29. avgust

On smatra da se stan, koji je „Željezara“ Zenica davala svojim kadrovima i koji se vodi kao samački smještaj, ni po jednom zakonskom osnovu ne vodi kao kategorija stambene jedinice.

– Nermin Prguda, koji je ovdje živio do 21. jula 1997. godine i koji sada potražuje moj stan, nije imao nikakvo rješenje na njega. Napustio ga je dobrovoljno jer je od Instituta „Kemal Kapetanović“ dobio veći stan. Kada je njega morao napustiti, kupio je sebi stan u naselju Blatuša na koji ima pravo. Drugostepeni Kantonalni sud Zenica poziva se na to da on ima pravo na dom prema Ženevskoj konvenciji. Ista ta konvencija oslanja se na aneks 7, gdje se kaže da se to isključivo odnosi na raseljene osobe, a on nije ta kategorija – kaže 90-postotni ratni vojni invalid.

Muharemović je stan iz kojeg mu je deložacija zakazana za 28. avgust kupio od Vahida Haseljića, inžinjera u „Željezari“, koji je, za razliku od Prgude, imao rješenje o vlasništvu. Od 1998. godine stanari ove zgrade na ulazu u Zenicu masovno su, po sporazumu „Željezare“ i preduzeća „Zenica-stan“, počeli s privatizacijom stanova.

Uputit će žalbu

– Prodavac moga stana Haseljić 2001. godine dobio je rješenje da je vlasnik i po osnovu toga, legalnim putem, ja sam od njega kupio stan za koji se, evo, već desetak godina zakonski borim. Na izmaku sam snaga i jedino što znam jeste da po cijenu života neću dozvoliti da moje sinove izbace na ulicu – ističe Muharemović.

Pomoćnica gradonačelnika za opću upravu i stambene poslove Aerzemana Čeliković je na godišnjem odmoru, a u ovoj službi su nam kazali da „razumiju gnjev i bol Muharemovića, ali da su oni samo izvršitelji sudskih presuda“.

Čovjek čiji je roditelj izgubio život u odbrani BiH, a on sam ostao bez noge, odlučan je da istjera pravdu na čistac. Kazao nam je da će narednih dana uputiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH, a ako ni to ne urodi plodom, spreman je i na najgore!

RVI amputirci tijelima će braniti čast saborca

Porodica Muharemović nije sama u borbi za svoja prava. Članovi Udruženja RVI amputiraca poručili su da neće dozvoliti da se njihov saborac nakon 14 godina izbaci na ulicu.

– Imamo mi velikih problema i bez ovih montiranih i nepravednih procesa. Spremni smo svojim tijelima braniti čast porodice Muharemović – poručio je Sakib Najetović, sekretar Udruženja RVI amputiraca ZDK.

Zet prijeti samoubistvom

Senad Beganović, zet Muharemovića, kaže da neće dozvoliti da njegovi sestrići, inače uspješni studenti, budu deložirani.

– Slobodno napišite da ću se raznijeti bombom ako ovaj heroj i njegova porodica budu morali izaći iz stana – tvrdi Beganović.

(Avaz)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno