Politika

Rusmir Isak tvrdi da njegovu porodicu pokušavaju diskreditovati jer nije unaprijedio sina Redže Kahrića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktor Kazeno-popravnog zavoda (KPZ) u Zenici Rusmir Isak uputio je otvoreno pismo ministru MUP-a ZDK Emiru Vrači, policijskom komesaru Admiru Gaziću i bivšem direktoru KPZ-a Zenica Redži Kahriću.

Istakao je da se bori sa korumpiranim sistemom te da nije podlegao pritiscima da unaprijedi sina Redže Kahrića zbog čega se njegovoj porodici, kako tvrdi, montiraju istrage.
Na početku otvorenog pisma se osvrnuo na rad Redže Kahrića, kojeg je naslijedio na poziciji direktora ove ustanove.

“Iako je utisak cjelokupne javnosti bio kako je Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa Zenica doživio procvat za vrijeme mandata Redže Kahrića, nažalost, odmah nakon što sam imenovan za direktora Zavoda uočio sam brojne nepravilnosti. Međutim, odlučio sam se uhvatiti u koštac s brojnim problemima i ispraviti greške moga prethodnika. Posebno haotično bilo je u organizacionom dijelu, gdje su sinovi u njegovom mandatu napredovali”, navodi Isak.

Dodaje da je Kahrić za vrijeme svog mandata jedino kupio novi kotao za pečenje rakije u zatvoru.

“Da nešto ne štima u ‘pravnoj državi’ Bosni i Hercegovini shvatio sam kada je ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo odlučio da počinitelja svih naprijed navedenih nepravilnosti, odnosno bivšeg direktora Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica, penzionera Redžu Kahrića imenuje za svog savjetnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. To je nonsens kakav se, ustvari, i može samo dogoditi u BiH dok su evidencije Biroa za zapošljavanje pune mladih i perspektivnih kadrova, koji su zbog ovakvog maćehinskog odnosa pojedinaca prinuđeni pakovati kofere i bježati iz rodne zemlje. Oni ne mogu, a Kahrić za to vrijeme prima i plaću i penziju”, tvrdi Isak.

Kaže i da nije podlegao pritisku da unaprijedi sina Redže Kahrića.

“Moja borba sa korumpiranim sigurnosnim sistemom kojeg vode ministar MUP-a ZDK Emir Vračo, policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Admir Gazić i savjetnik ministra MUP-a ZDK Redžo Kahrić posebno je došla do izražaja nakon što nisam podlegao pritisku da unaprijedim sina Redže Kahrića, a koji je za vrijeme njegovog direktorskog mandata dva puta napredovao u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica. Trpio sam neviđene pritiske Redže Kahrića koji je pravio razne spletke, ali njima nisam i neću podleći nego ću nastaviti raditi u skladu sa zakonom i u najboljem interesu Zavoda”, kaže Isak.

Dodaje da MUP-u ZDK treba biti na čast što je ova važna uprava policije postala sredstvo kojim će se prijetiti montiranjem istraga njegovoj porodici i njemu.

“A sve to samo zbog toga što ne želim da sinu savjetnika ministra MUP-a ZDK, inače penzioneru, omogućim nezasluženi napredak u karijeri. Takva politika napredovanja – u kojoj su uzlaznom putanjom išli nezasluženi pojedinci s političkom pozadinom – danom mog imenovanja je završena. Nikada neću biti jedan od onih koji će zbog činjenice da je neko sin savjetnika ministra MUP-a ZDK podleći pritisku i oštetiti bilo kojeg pojedinca, a koji više zaslužuje napredak u karijeri. Osoba koja je omogućila da policijski organ koristi u svrhu političkih obračuna i pokušaja montiranja ima ime i prezime koje treba jasno i glasno reći – ta osoba zove se Admir Gazić”, tvrdi Isak.

Zatim navodi da je modus operandi ove grupe ljudi isti.

“U medijima stvoriti sliku o pojedincima da su kriminalci ili nasilne osobe, formirati predmet preko podobnih službenika, naći upravu policije pod njihovom kontrolom koja će sprovoditi određene radnje i na kraju sve to pustite u medije s ciljem diskreditacije i osuđivanja prije bilo kakve odluke ili presude. Takva podmetanja na svojoj koži možda su najbolje osjetili Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, Aljoša Čampara i drugi pojedinci koji su pokazali otpor korumpiranom sistemu pa je valjda sada došao red i na nas. Na njihovu žalost, nastavit ćemo se boriti protiv sistema koji su uspostavili i koji godinama unazad grade. Još jače i još hrabriji”, istakao je.

Na kraju je pozvao Vraču, Gazića i Kahrića “da se uozbilje i svoj posao rade u skladu sa zakonom, dokazima, činjenicama i u interesu pravde i istine”.

Podsjetimo, Isakova reakcija je uslijedila nakon što je u medijima objavljena zvanična informacija MUP-a ZDK da su njegova braća Arnel i Aldin učestvovali u tučnjavi te jednom mladiću nanijeli teške tjelesne povrede.

Arnel Isak je ove navode jučer demantovao, a njegov otac Ramo Isak, inače federalni ministar unutrašnjih poslova, je najavio da će podnijeti prijave protiv onih koji u javnost iznose netačne informacije, kojima se diskredituje porodica Isak.

Izvor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno