Biznis

Rusi smanjili dotok 50 posto, predvečer ipak najavili da će sutra isporuka biti uobičajena?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U 15.39 stiglo potvrđena manja količina za 50 posto, s potpisom iz “Gazproma” – Ruski “Gazprom” obavijestio je danas Upravu BH Gasa da je smanjio isporuku plina BiH za 50 posto, saznaje “Avaz” Prema dokumentima koji su u posjedu “Avaz”, jutros je potvrđena količina koja je tražena u 12.16 sati, da bi u 15.39 stiglo potvrđena manja količina za 50 posto.

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza” našoj državi prijeti opasnost da ostane bez ovog energenta. Informacija o tome da je BiH smanjena isporuka plina potvrđena nam je i iz “BH Gasa”. U ovoj firmi traže hitan sastanak s premijerom Fadilom Novalićem. Za sada su razlozi navodno tehničke prirode, no nije isključeno da je riječ o političkoj pozadini.

Podsjećamo, šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov boravio je prije dva dana u posjeti BiH. On se najprije sastao s članovima rukovodstva RS u Istočnom Sarajevu, a zatim s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BIH u zgradi ove institucije. No susret s Lavrovom, odbili su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Kako navode iz Vlade FBiH u jutarnjim satima stigao je plan isporuke koji je bio uobičajen.

Vlada FBiH, kako javlja N1, je kontaktirala Srbiju i Mađarsku, kako bi provjerile da li te zemlje imaju isti problem – no rečeno im je da nisu dobili ništa slično.

Saopćenjem za javnost večeras se oglasio i BH-Gas.

– BH-Gas obavještava javnost da je u 17 sati 36 minuta i 25 sekundi dobio potvrdu prvobitne nominacije prirodnog gasa za dan 17.12.2020. godine, čime se stvaraju uslovi da svi potrošači prirodnog gasa imaju uredno snabdijevanje prirodnim gasom. BH-Gas izražava žaljenje za situaciju koja je stvorena u javnosti i za koju BH-Gas ne snosi nikakvu odgovornost.

Tačno je da je BH-Gas dana 16.12.2020. godine u 12 sati 16 minuta i 36 sekundi dobio potvrdu o odobrenju potrebih količina prirodnog gasa za Energoinvest/BH-Gas.

Nakon toga, u 15 sati 39 minuta i 25 sekundi dobili smo obavijest od strane Gazprom Exporta da Energoinvestu/BH-Gasu umanjuju odobrene količine prirodnog gasa za 50 posto. Gazprom Export povodom novonastale situacije nikakav zvaničan dopis nije uputio, niti dao bilo kakvo obavještenje, izuzev telefonskog obrazloženja sa primpredajne tačke Beregovo da su u pitanju tehnički problemi.

Nakon ove informacije, kako smo i saopćili, BH-Gas je ponovno dobio potvrdu prve nominacije za dan 17.12.2020. godine. Niti za ovu potvrdu nominacije nije dato nikakvo obrazloženje – saopćili su iz BH-Gasa.

Izvor: Avaz



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno