Zenica

Rukovodstvo KO NSSRZUZZDK ne podržava protestnu šetnju radnika Kantonalne bolnice Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rukovodstvo KO NSSRZUZZDK ne podržava protestnu šetnju radnika Kantonalne bolnice Zenica – Rukovodstvo Kantonalne organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Zeničko-dobojskog kantona (NSSRZUZ ZDK) ogradilo se od protestne šetnje koju je danas organizovala sindikalna organizacija Kantonalne bolnice Zenica.

Predsjednik KO NSSRZUZ ZDK Zaim Begić kaže da je takav stav zauzelo Predsjedništvo NSSRZUZ ZDK, velikom većinom glasova, uz samo jedan suzdržan glas, i to sindikalnog predstavnika KBZ-a.

Povod za organizovanje mirne protestne šetnje je nezadovoljstvo članova NSSRZUZ FBiH OO JU KBZ donošenjem Pravilnika o izmjenama Pravilnika o radu JU KBZ od 07.07.2020. godine i neusvajanje Kolektivnog ugovora za radnike zaposlene u zdravstvu.

– Predsjedništvo KONSSRZUZ ZDK ne podržava niti opravdava kao razlog za protestnu šetnju tačkuvezanu za nepotpisivanje Kolektivnog ugovora. Pregovore sa Ministarstvomzdravstva ZDK vrlo uspješno vodi ovlašteni pregovarački tim KO NSSRZUZ i rezultirat će na opće zadovoljstvo potpisivanjem Kolektivnog ugovora do kraja ove godine – rekao je Begić.

Ministar zdravstva dr. Adnan Jupić izjavio je jučer da bi Kolektivni ugovor za ostale zaposlenike u zdravstvu u ZDK-u trebao biti potpisan iduće sedmice, a predviđa povećanje plate za oko 11 posto od 1. januara.

– Protestna šetnja nećeništa donijeti u smislu ubrzavanja ovoga rješenja. Čak, naprotiv, bojim se da ona ponovo ne uspori pregovore. Očito se radi o pokušaju da se šetnja predstavi kao pritisak koji će rezultirati nečim što mi već mjesec i po dana dogovaramo i pitanje je dana kada će to biti potpisano – rekao je Jupić.

Naglasio je da se pregovori sa NSSRZUZ ZDK vode čak 13 mjeseci i da su pregovaračkom timu Sindikata ovi uslovi nuđeni od prvog dana, ali da je, kako je rekao, očito daje “u dio sindikata, odnosno neke osnovne organizacije, ušla politika” što predstavlja “zloupotrebu časnih i odgovornih zdravstvenih radnika”.

– To je jedino što je moguće i realno, a to je povećanje plaća od 11 posto u odnosu na prošli kolektivni ugovor, i jedino što će sigurno biti ispoštovano zdravstvenim radnicima, a da osiguranici neće trpiti na kvaliteti zdravstvene zaštite – rekao je Jupić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno