Biznis

Rudnici u FBiH: buduće investicije

Veličina proizvodnje glavni kriterij za buduće investicije
Veličina proizvodnje glavni kriterij za buduće investicije
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudnici u FBiH: buduće investicije- U novom ciklusu investiranja u rudnike u Federaciji jedan od ključnih kriterija za ulaganje će biti stupanj prozvodnje i važnosti za cjelokupni energetski sustav, istaknuo je Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprviredi BiH, govoreći na sajmu Energa o planovima i ulaganjima u modernizaciju rudnika uglja.

”Neće više biti moguće da u rudnike koji u ukupnoj proizvodnji uglja sudjeluju sa 40-50 posto stupanj investiranja bude samo 10 do 12 posto”, navodi on.

Tako recimo podatak da je Rudnik Kreka imao najveći pad proizvodnje možemo vidjeti u tome da je investiranje u njega bilo manje od nekog drugog rudnika što je nelogična stvar i onda nije čudo što imamo ovakve posljedice, navodi on.

Osim toga, u cilju popravljanja stanja u rudnicima, Ikanović ističe da su proveli uspostavu dnevnog izvještavanja o proizvodnji kako bi se trenutno znalo kakva je situacija u kojem rudniku. Također, nabavkom nove opreme radi se na smanjuju angažma trećih lica na izvođenju rudarskih radova, a cilj je njihovo potpuno isključivanje, čime bi se smanjili troškovi koje su imali u tom segmenu.

Naime, pokazatelji od 2011. do 2015. ukazivali su na hitnu potrebu za uvođenje aktivnosti koje bi popravile poslovanje jer su rudnici uglja, koji se nalaze u sklopu Elektroprivrede BiH, u tom razdoblju ostvarili značajan pad proizvodnje uglja i prihoda.

U 2011. godini ostvarena je najveća proizvodnja uglja u rudnicima koja je iznosila 5,4 milijuna. Nakon toga od 2013. do 2015. dolazi do pada proizvodnje i ona se 2015. kretala oko 4,5 milijuna tona.

“Kada se pogleda trend pada proizvodnje i trend ulaganja vidimo određene nelogičnosti. Naime, imamo ulaganja od 160 milijuna, a istovremeno pad proizvodnje koji je za više od 900.000, što je kapacitet jednog ozbiljnog rudnika kao što je Rudnik Kakanj koji ima godišnju proizvodnju od oko milijun tona. Znači možemo reći da je za četiri godine nestao jedan rudnik”, naveo je Ikanović.

Kada je u pitanju osiguranje novih zamjenskih kapaciteta odnosno parmetar otkrivke, on je bio 16,5 milijuna u 2011., a u 2015. je iznosio 12,2.

“Ovo nam daje odgovor zašto smo došli u situaciju da termoblokovi imaju nedovoljne količine uglja. Zato će glavni zadatak u budućnosti morati biti osiguranje dovoljnih količina uglja za postojeće blokove, ali će također biti potrebno da se rudnici pripreme za nove zamjenske blokove koji će se graditi, a koji će imati potrebu za većim količinama i boljom kvalitetom uglja”, navodi on.

Ovakva situacija je uzrokovala i pad prihoda koji su 2011. iznosili 362 milijuna KM u 2015. pali na 288 milijuna KM što predstavlja pad od preko 80 milijuna KM. Podatak da je minis u poslovanju od 2011. do 2015. također produbljen nije ohrabrujući. Naime, rudnici su u 2011. imali minisu od 46 milijuna, a on se u 2015. popeo na 94 milijuna KM.

Podsjetimo, radi se o sedam rudnika koji se nalaze u slopu Elektroprivrede i to Kreka i Đurđevik u TK, Breza, Kakanj i Zenica u ZDK i rudnici u Srednjoj Bosni – Abid Lolić i rudnik Gračanica. Rudnik Banovići je ostao izvan Elektroprivrede i posluje kao samostalni poslovni subjekt.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno