Info

Rudarskog strpljenja je sve manje!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fikret Berbić, bivši predsjednik Sindikata rudara BiH, u jučerašnjoj izjavi za “Avaz” kazao je da rudarstvo spada među najopasnija zanimanja, a da je u BiH, u nekim rudnicima, oprema starija od rudara, što dovoljno govori o tome koliko je situacija teška.

Berbić objašnjava i da se u bh. rudnicima i dalje radi starim metodama, većinom ručno, bušenjem ili miniranjem, što je daleko od tehnologije u savremenim evropskim rudnicima. On brigu nadležnih za rudarsku populaciju ocjenjuje katastrofalnom.

– Na površinskim kopovima nismo imali puno nesreća, duplo više ih imamo u jamskim kopovima i podzemnoj eksploataciji. Nažalost, broj nesreća se povećava, nužne su hitne reakcije i uključenost svih nivoa u državi, s obzirom na to da se radi o ljudima koji najteže zarađuju hljeb – upozorava Berbić.

Na katastrofalan položaj rudara, posebno u segmentu sigurnosti na radu, Savez sindikata radnika rudnika (SSRR) FBiH upozorava odavno.

Tako je Sinan Husić, predsjednik ovog saveza, uputio apel mandataru za sastav Federalne vlade, kao i resornom ministru, iz koje god političke opcije bili, da ne ignoriraju zahtjeve rudara, jer je strpljenja sve manje. On je upozorio da komorati traže samo bolje uvjete za rad i veću sigurnost.

– Ako se ogluše, legitimno je pravo da svi izađemo na ulice. A zna se kako izgleda kada rudari izađu na ulice – kazao je Husić na prošlosedmičnom sastanku sindikata.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno