Biznis

Rudari u srijedu stižu u Sarajevo: Protest pred zgradom Vlade FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ako dvije zaostale plate zeničkim rudarima ne budu isplaćene do tada, radnici svih sedam ugljenokopa u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH dolaze na proteste u Sarajevo.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH donio je zaključak o održavanju mirnih protesta ispred sjedišta federalne Vlade u Sarajevu u srijedu, 27. marta, u 11 sati. Razlog je taj što zeničkim rudarima još nisu isplaćene januarska i februarska plata. U slučaju da se plate isplate do tada, protest neće biti održan.

– Nećemo odustati od protesta ako ne riješe problem oko plata koje im duguju. U stalnim smo kontaktima sa predstavnicima Elektroprivrede i federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije. Očekujemo da nam se u ponedjeljak do kraja dana kaže konačno opredjeljenje o pitanju isplate tih zaostalih plata. Držimo se onog što smo zajednički konstatovali na sastanku 14. marta u Kaknju, da je obaveza da se isplate plate, da se to ne može spuštati na nivo dobre volje, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Dodatna reorganizacija i restrukturiranje ili zatvaranje rudnika uz ispunjavanje svih obaveza prema radnicima, kaže Husić

Siguran je, dodaje, da su na početku ovog kriznog stanja u Zenici od 26. februara predstavili ispravne stavove, da pored plata ne odustaju od utvrđivanja odluke o statusu rudnika na bazi elaborata koji će napraviti stručni tim Rudnika mrkog uglja Zenica.

– Postoje samo dvije mogućnosti. Da li dodatna reorganizacija i restrukturiranje na planu ljudskih resursa i potpuna optimalizacija brojnog stanja ili odluka o zatvaranju rudnika, uz ispunjavanje svih obaveza prema radnicima, istakao je Husić.

Nedžad Duraković, predsjednik Sindikata pogona Raspotočje zeničkog ugljenokopa, potvrdio je da Sindikat RMU Zenica u saradnji sa granskim federalnim sindikatom vrši pripreme za organizaciju mirnih protesta na kojima bi trebalo biti više stotina učesnika iz svih rudnika Koncerna.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno