Zenica

Rudari izašli iz jame, dogovor (ni)je postignut

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudari treće smjene Stare jame Rudnika uglja Zenica odbili su jutros izaći iz jame, zahtjevajući ostavke tehničkog direktora Munira Halilovića i upravnika jame Fahrudina Kokića. Prva smjena nije mogla ući u jamu, u koju je oko sedam sati sišao direktor Rudnika Esad Ćivić sa saradnicima. U toku su pregovori, od čijeg ishoda ovisi hoće li rudari izaći. Kako saznajemo, u jami je ostalo oko 40 rudara.

08:18 Rudari treće smjene Stare jame Rudnika uglja Zenica odbili su jutros izaći iz jame, zahtjevajući ostavke tehničkog direktora Munira Halilovića i upravnika jame Fahrudina Kokića.

08:43 Sindikalni odbor se okuplja a saznajemo da je protestu prethodilo niz višesatnih sastanaka. Rudari su odlučni da ne izađu dok im se ne ispune zahtjevi.

11:40 Prema posljednjim informacijama, rudari treće smjene su izašli iz jame u prostor oko liftova koji ih vode 400 metara pod zemlju. Sad su u tom prostoru i rudari 3. smjene i 1.smjene koji nisu sišli u jamu. I dalje pregovaraju sa predstavnicima uprave. Novinarske ekipe su ispred kapije rudnika i nemaju pristup samom ulazu u jamu.

12:33 Oko 12. 30 sato rudari su počeli napuštati  rudnik. Postignut je dogovor, većina zahtjeva rudara je ispunjena. Smijenjen je upravnik jame Fahrudin Kokić, a o ostavci tehničkog direktora Munira Halilovića odlučit će Upravni odbor. Rudari prve smjene rudnike Zenica su ušli u jamu.

13.15. Direktor RMU Zenica Esad Ćivić među posljednjim je izašao iz jame, te novinarima rekao da je “upravnika jame poslao na odmor, a ne smijenio, kako je ranije saopćeno”.

– Rudari nisu bili jedinstveni oko smjene upravnika, čak je većina rudara bila za to da ne bude smijenjen. Za vrijeme dok bude na odmoru,
donijeti ćemo kvalitetne odluke, rekao je Ćivić.

5502ade3 dcb8 4e97 8006 2e16b0094cfb dsc00268 718x446

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno