Biznis

Rudar želi biti samo jedan zenički srednjoškolac

Planirani upisni plan od svih zeničkih srednjih škola do sada su uspjeli ispuniti samo Medicinska i Tehnička škola, dok su drastičan pad zainteresiranosti zabilježili Gimnazija Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“, Mješovita srednja industrijska i Mješovita srednja škola.

– Medicinska škola postala je hit jer djeca žele po završetku obrazovanja otići u Njemačku. Problem je migracija ljudi – kaže direktor KŠC-a Dragan Gavran, čija je škola upisala samo 32 od planiranih 73 đaka. Srednja medicinska škola raspisala je konkurs za upis sedam odjeljenja za stručna zvanja medicinska sestra i zubni tehničar, od čega šest odjeljenja sa po 25 učenika za medicinsku sestru, a jedno sa 28 učenika za zvanje zubni tehničar. Ukupno, dakle, 178 učenika.

– Drugog upisnog roka neće biti, s obzirom na to da smo u prvom roku popunili sva slobodna mjesta. Za stručno zvanje medicinska sestra – tehničar ukupno je bilo 276 prijavljenih (150 primljeno, 126 odbijeno), a zubni tehničar 35 prijavljenih (28 primljeno, 7 odbijeno) – ističe direktor Hamdija Čabaravdić. 

Tehnička škola upisala je svih 150, a imali su prijavljenih 160 učenika u šest odjeljenja. Novog upisnog roka neće biti.

Ekonomska škola upisala je planiranih pet odjeljenja za stručna zvanja ekonomski, bankarski, finansijski i hotelsko-turistički tehničar, ali je od raspoloživih 125 mjesta ostalo 20 nepopunjenih.

– Najveći interes bio je za zvanja ekonomski i hotelsko-turistički tehničar. Stručna zvanja bankarski i finansijski tehničar nova su u našoj školi i očekivano je manji interes učenika, jer još nisu dovoljno popularizirani – istakao je direktor Admir Čerim.

Druga gimnazija do okončanja konkursa upisala je 129 đaka od raspoloživih 150 mjesta, ali su šestero učenika primili i naknadno. Rasporedit će ih u pet umjesto planiranih šest odjeljenja, ali će, vjerovatno, naknadno upisati i svih šest odjeljenja i ispuniti plan. Prva gimnazija planirala je upisati sedam odjeljenja, odnosno 175 učenika, a upisali su samo 131 i formirat će pet odjeljenja.

Mješovita srednja industrijska škola ponudila je 312 mjesta za 14 zanimanja i četiri stručna zvanja, a u prvom upisnom roku upisali su samo 142 učenika. Zbog nepostojanja interesa za zanimanje geološki tehničar, hemijski laborant, topilac i plastičar metala i rudar u podzemnoj eksploataciji u drugom upisnom roku ponudit će, ipak, samo 98 mjesta.

– Najveći interes je vladao za zanimanje zavarivač i bravar, a kod tehničkih usmjerenja nismo ispunili plan upisa. Zavarivača se javilo dvostruko više, tražili smo 24, a prijavilo se 50. Godinama imamo problem s popunom za zanimanje rudar, za koje se prijavio samo jedan kandidat, a za plastičara i topioca metala nijedan – ističe direktor Fadil Hodžić.

Mješovita srednja škola planirala je upisati 336 učenika, šest odjeljenja tehničara i osam stručnih zanimanja, ali upisali su samo 171. Na raspolaganju je 165 mjesta.

Srednja muzička škola u Zenici upisala je 20 učenika, a za drugi rok ostaje na raspolaganju po tri mjesta za gitaru i harmoniku, dva za violinu i klavir, po jedan za violu, violončelistu, klarinet, flautu, fagot, trubu, na teoretskom smjeru.

Mješovita srednja škola „Mladost“ ponudila je 288 mjesta, ali su upisali 190 đaka, koje će rasporediti u osam odjeljenja. Najveći interes bio je za vozače, kojih su upisali planiranih 48, a javilo se 67, te frizer-vlasuljar dva odjeljenja. Popunjeno je i odjeljenje tehničar mehatronike te kombinovano elektroničar-mehaničar i energetičar. Za tekstilne tehničare imaju četiri, a za krojače 16 upražnjenih mjesta. Najveći deficit je u građevinskim smjerovima, za koje su planirali upisati četiri, a upisali su samo jedno odjeljenje.

AVAZ / V. BEGUNIĆ

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: