Već deset godina radi kao rudar i za svoj posao kaže da jeste težak, ali da se radi kao i svaki drugi.

– Ko je naučio raditi, radi – kaže Čamdžić.

Ističe kako za njega i njegovu porodicu ramazan ima posebnu čar, a za Faktor priča kakvi su ramazani na poslu.

– I u jami je ramazan – ramazan, poseban za vjernika. Ne osjetiš kako ti prođe dan, ta osmosatna smjena. Nekada to bude prva, a nekada druga ili treća smjena. Insan malo ožedni, ali istrpi – kaže Ahmed, te nastavlja:

– Vrijeme iftara nam javi kolega koji je vani i s kojim smo na vezi. Imamo kolegu koji nam prouči ezan, pa se sva jama ori. A imamo i satove, tako da nema kašnjenja na iftar, ali ni situacija da se desi da se iftari prije akšamskog ezana. Napravimo pauzu, sklonimo se na čišće mjesto, saberu se svi koji poste. Ono što ponesemo, često i podijelimo sa kolegama.

Ahmed pola ramazana iftari sa porodicom, dok pola provede sa radnim kolegama, iftareći u jami.

Ističe kako svaka supruga nastoji da za iftar pripremi ono što najviše vole.

– Supruge ko supruge nastoje da nam spreme ono što najviše volimo, da bi bio pravi iftar, da ne osjetimo žal za kućom. Tako i moja supruga Habiba uvijek stavi hurmu više za kolege, spakuje glavno jelo i ponešto slatko, a bude i porukica od ukućana koja uvijek izazove osmijeh na licu – priča nam Ahmed, te zaključuje:

– Da svima dragi Allah dž.š. da snage i sabura da ispostimo i ovaj ramazan, da nam u životu svima podari sabura i zdravlja, jer nam u ovom vremenu u kakvom živimo samo to i treba.