Info

RTV taksa ostaje 7,50 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Komisija za saobraćaj i veze Predstavničkog doma Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine utvrdila je s četiri glasa za, jednim protiv i tri suzdržana visinu RTV takse u iznosu od 7,50 KM, te predložila da se dalje nastavi rasprava o modalitetima i načinu efikasnijeg prikupljanja RTV takse.

Predlažući iznos takse Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH zaključila je da u trenutnim okolnostima ne postoje argumenti koji bi opravdali promjenu visine RTV takse.

Ovaj zaključak zasnovan je na činjenici da je stepen naplate RTV takse veoma nizak sa stalnom tendencijom opadanja pošto tu taksu sada plaća tek nešto više od 50 posto obveznika, što znači da bi eventualno povećanje takse palo isključivo na leđa građana, koji uredno ispunjavaju svoju obavezu.

Inače, visinu RTV takse inicijalno je utvrdio Upravni odbor Javnog preduzeća RTV BiH u iznosu od 6,00 KM u januaru 1998. godine. Nakon toga, nije donošena nikakva posebna odluka o visini takse, nego je, na temelju člana 22. stav 4. Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, vršeno usklađivanje visine RTV takse sa službenom stopom inflacije, tako da sada RTV taksa iznosi 7,50 KM.

Na sjednici Komisije Srđan Džajić iz uprave RTRS-a naglasio je da 26. aprila ističu ugovori s telekomoperaterima o proceduri naplate RTV takse.

“To je trenutno osnovni problem javnih servisa, a ništa se ne dešava po tom pitanju. Treba napraviti okolnosti da se produže ugovori do kraja godine”, kazao je Džajić.

Federalna televizija stoji na stanovištu da je neophodno da pravosudni organi, a posebno oni koji obnašaju vlast u zemlji poštuju Zakonu o javnim emiterima.
“RTV taksu ne treba povećavati dok ekonomski i finansijski zemlja ne stane na obje noge”, kazao je direktor FTV-a Džemal Šabić.

Izjašnjenje u vezi finansijskog efekta predloženog iznosa takse na buduće poslovanje javnih emitera, RAK smatra da treba dati na osnovu stručne ekspertize rađene u okviru Odbora Sistema.

Član Odbora Sistema Esad Gotovuša na današnjoj sjednici predložio je da se podeblja ono što stoji u Zakonu o javnim emiterima, a to je da se svi oni koji pružaju usluge telefonije i kablovski operateri koji pružaju tu vrstu usluge obavežu da ispunjavaju svoju zakonsku obavezu.

“To bi ublažilo daljni pad i urušavanje sva tri javna emitera. Za državu nije dobro da se tri javna emitera nalaze u kolapsnom stanju, a naplata RTV takse je jedan od uvjeta za pridruženje Evropskoj uniji”, istakao je Gotovuša.

Kao drugi problem navodi funkcioniranje tržišta, koje su kako kaže „napale“ agencije iz drugih zemalja, koje se besplatno reklamiraju i ne plaćaju porez državi.

Treći problem je gašenje analognog signala, koje je predviđeno u junu, a u BiH se ističe Gotovuša nisu stekli uvjeti da bi se mogao pustiti digitalni signal, zbog čega se čeka usaglašavanje na nivou sistema.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH smatra da je potrebno osigurati sve uvjete za održivost javnog emitiranja u BiH.

“To podrazumijeva i reformu javnog emitiranja u BiH na vrlo kratke rokove isticanja načina prikupljanja RTV takse koja je propisana zakonom”, kazao je Mehmed Halilović, predstavnik Ministarstva.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, dodao je, pokrenulo je inicijativu produženja važenja dosadašnjeg modela prikupljanja RTV takse za šest mjeseci.

“U međuvremenu ćemo formulirati novi način prijedloga, odnosno javni RTV servisi su obavezni da dostave novi model prikupljanja pretplate ili da rade na dosadašnjem. Mora se u predviđenom roku osigurati kontinuiran dotok novca za finansiranje i djelovanje javnih RTV servisa u BiH”, zaključio je Halilović.

Evropska preporuka je da javni RTV servis bude institucionalno održiv i uređivački nezavisan, te je neopohodno da se u parlamentarnoj proceduri donese rješenje koje će osigurati minimalno srednjoročni stabilan izvor finansiranja javnih RTV servisa.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i veze Predstavničkog doma Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Momčilo Novaković poručio je da će se na jednoj od narednih sjednica razmatrati modaliteti i načini efikasnijeg prikupljanja RTV takse.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno