Info

RTV taksa od maja uz račun za struju?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog neefikasnog načina prikupljanja RTV takse, javni servisi odavno traže model koji će biti efikasniji od trenutnog, koji se odvija putem računa za fiksnu telefoniju. Zbog takvog sistema samo lani javni servisi ostali su uskraćeni za 2,9 miliona KM. S obzirom na to da dugogodišnji ugovori s telekom-operaterima istječu 26. aprila ove godine, u sva tri javna servisa BHRT-u, RTVFBiH i RTRS saglasni su da se taksa počne prikupljati putem računa za električnu energiju.

Iako odluku o modelu naplate daje Odbor JRT sistema, koji okuplja predstavnike sva tri javna emitera, saznajemo da se čeka i formiranje nove vlasti, koja će takvu odluku i aminovati. Naime, iako u formalnopravnom smislu novi model ne mora prolaziti parlamentarnu ili proceduru u drugim državnim institucijama, uspostavljanje vlasti čeka se zbog toga što se tada očekuje i nova garnitura direktora elektroprivreda. Potvrdio nam je to Muhamed Bakarević, generalni direktor BHRT-a.

– Moramo čekati formiranje nove vlasti, jer oni imenuju direktore elektroprivreda s kojima treba potpisati ugovore. Nama treba podrška, jer, nažalost, živimo u državi gdje svako gleda svoje lične i sitne interese. Telekomi nisu zadovoljni činjenicom da prikupljaju RTV taksu, izgleda da je njima malo što inkasiraju nekoliko miliona po tom osnovu. Nadamo se da ćemo naći razumijevanje kod predstavnika elektroprivreda, naravno, uz pomoć aktuelne politike koja imenuje odgovorne ljude na te funkcije. Zato nam treba pomoć politike, znamo da politika određuje sve u ovoj državi – poručuje Bakarević. Upitan strahuje li da bi zbog čekanja na formiranje vlasti i imenovanje novih čelnika preduzeća, s obzirom na to da ugovori s telekomima istječu u aprilu, mogli doći u situaciju da niko ne prikuplja RTV taksu, Bakarević kaže da o takvom vakuumu ne razmišlja.

– Zakonska osnova se mora naći. Ne razmišljam o tome da može doći do gubitka prihoda javnih servisa, jer onda će to biti odgovor politike da nisu za to da imaju javne servise – zaključuje Bakarević. Osim ugovora s javnim preduzećima, javni servisi još imaju mogućnost naplaćivati taksu putem vlastitih inkaso službi, ali to u ovome momentu nije moguće sprovesti.

– Model vlastitih inkaso službi je izuzetno skup, zahtijeva angažiranje ogromnog broja ljudi, a ishod je neizvjestan – kaže Bakarević.

AVAZ 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno