Info

RSE: Granice EU ostaju zatvorene za BiH i nakon 1. jula

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

RSE: Granice EU ostaju zatvorene za BiH i nakon 1. jula – Srbija i Crna Gora su jedine države Zapadnog Balkana koje imaju šansu da im se naredne nedelje otvore granice Evropske unije (EU).

Imena ovih država stoje na takozvanoj kompromisnoj listi, oko koje, do subote kasno popodne, treba da se usaglase zemlje članice EU.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u listu zemlja koja je izrađena kasno u petak, 26. juna, nakon šestočasovnog sastanka, petog po redu, na nivou ambasadora zemlja članica Evropske unije (EU) u cilju pronalska zajedničkog stava oko spoljnih granica EU.

Na osvježenoj listi je sada manje od 20 država za koje bi EU mogla otvoriti granice od prvog jula, među kojima, iz regiona, su samo Srbija i Crna Gora uspjele da uđu.

Bosna i Hercegovina koja je bila na prethodnoj listi, je ispala iz igre jer je ionako bila na granici u ispunjavanju ključnog kriterijuma.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji sa pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

radioslobodnaevropa.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno