Info

Rotary Club Zenica nastavlja podjelu knjiga za lektiru školama u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rotary Club Zenica, u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškim zavodom Zenica, nastavlja s realizacijom trogodišnjeg projekata “Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u ZDK“.

U sklopu tog projekta, kako je istaknuto na pres-konferenciji u Ministarstvu obrazovanja ZDK, planirano je da se uz pomoć nastavnika 59 osnovnih škola tog kantona učenici vrate “čitanju knjiga, obogate svoj rječnik i nauče kritički razmišljati o pročitanom”.

– Ideja koja je pokrenuta od naših prijatelja i saradnika iz Rotary Cluba Zenica izuzeto je vrijedna. Projekt se odnosi, u prvom redu, na jačanje kulture čitanja te podršci u nabavci knjiga, odnosno nabavci knjiga za lektiru – istakao je ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić. On je napomenuo kako je projekat vrijedan oko 200.000 KM.

– Ovo nije samo donacija knjiga, ovo su i projektne aktivnosti koje se odnose na istraživački rad. Istraživalo se zašto se sve manje čita u osnovnim školama – kazala je direktorica Pedagoškog zavoda Zenica Aida Salkić.

Napomenula je kako su nastavnici prošli obuku, a škole su mogle same birati knjige, odnosno prema njihovim zahtjevima su i nabavljane knjige.

Prve godine projekta u 22 škole u općinama Tešanj, Usora, Doboj Jug, Maglaj, Zavidovići i Žepče, školskim bibliotekama uručeno je 5.150 knjiga za lektiru, a ove će godine biti uručeno 4.300 knjiga. Škole u sklopu ovog projekta dobivaju između 220 i 240 škola, a one koje imaju više od 1.000 đaka i preko 400 knjiga.

– U prosjeku je u ovim školama bilo po sedam aktivnosti, u kojima je sudjelovalo 255 učenika, 14 nastavnika, 18 odraslih osoba – roditelji, gosti, književnici… – rekla je Mensura Beganović iz Rotary Cluba Zenica.

Ona je istakla kako je to, nakon sumiranja rezultata, rezultiralo za oko 13 posto većem broju posjeta đaka školskim bibliotekama, ali da će se pravi benefiti osjetiti tek u nastavku njihovog školovanja.

– Mi već 9. maja počinjemo podjelu lektirnih knjiga školama. Vjerujemo da ćemo na ovaj način doprinijeti povećanju čitalačke pismenosti- dodala je Beganović.

Napomenula je kako će uručiti oko 4.300 knjiga za lektiru i nagrade najaktivnijim učenicima u organiziranim aktivnostima u školama. Knjige će se ove godine uručiti za 16 škola u Gradu Zenici te po jednoj u Tešnju i Zavidovićima pa će, s prošlogodišnjom podjelom, biti uručeno oko 9.500 knjiga.

Naredne je godine, napomenula je Beganović, podjela knjiga predviđena u općinama i gradovima južnog dijela ZDK-a, kada će biti uručeno dodatnih oko 5.000 knjiga pa će brojka knjiga koje će dobiti škole u tom kantonu narasti na oko 15.000.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno