Sudske klupe

Roditelji Haruna Mujkića ogorčeni zbog obustave slučaja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Azra i Haris Mujkić, roditelji dječaka Haruna (11), koji je smrtno stradao u učionici broj 12 Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” 13. septembra prošle godine, zgroženi su tužilačkom odlukom o obustavljanju postupka u ovom slučaju.

Posebno su ogorčeni nereagiranjem prosvjetne inspekcije, Ministarstva obrazovanja, Pedagoškog zavoda i uprave škole.

– Tužilaštvo i ova država dali su jasan znak – ako imate do 14 godina, možete poubijati razred, ubiti čovjeka na ulici i nećete odgovarati, možete provoditi nasilje. Da se razumijemo, ne tražimo glavu dječaka koji je ubio našeg Haruna, još manje smo zainteresovani za neku materijalnu odštetu, jer nam nikakav novac neće vratiti naše dijete i uništen naš život, ali i život našeg drugog djeteta, sestre koja je ostala bez brata. Tražimo da se slučaj ozbiljno procesuira i nađu odgovorni. Pa, neko je valjda kriv, nije se dijete samo ubilo – kaže ogorčena majka Azra.

Ona i suprug navode da im je u prvom razgovoru u Tužilaštvu 17. oktobra postalo jasno da su “zaštitnici države i građana” digli ruke od slučaja.

– Formalno smo saslušani tek 22. decembra, a tužilačka odluka donesena je 26. decembra, što znači da nije ni razmotreno o čemu smo govorili. Odluku smo dobili 29. decembra, dva dana uoči Nove godine, s rokom žalbe tokom novogodišnjih i božićnih praznika, što pokazuje njihovu namjeru da stvari legnu i ne talasaju se – kaže Haris.

Njih dvoje tvrde da su izjave učenika svjedoka, ali i dječaka koji je udario njihovog Haruna, nedvojbeno, kao i obdukcija, pokazali da je Harun dobio dva precizna tekvondo udarca u glavu te da je to bio uzrok smrti, a da su pad i udarac o pod samo ubrzali smrt.

– Naš sin bio je nogometaš, godinama su ga na treninzima učili kako da padne i nikada nije imao ni najmanju povredu. Tužilaštvo nije zatražilo vještačenje obdukcionog nalaza, koji kaže da je izljev krvi u mozak nastupio trenutnim udarcem. Sve se svelo na to da izvršilac ima manje od 14 godina, nije krivično odgovoran i to je to – kaže Haris.

On dodaje da je ogorčen i što su roditelji dječaka napadača samo jednom, u trenutku dobivanja obdukcionog nalaza, izrazili spremnost da posjete porodicu žrtve, ali su Azra i Haris po učiteljici poručili da sada nije trenutak. Od tada su prošla četiri mjeseca bez ikakvog kontakta.

– Naše dijete je ubijeno i mi ćemo putem advokata tražiti odgovornost svih nadležnih u lancu, a ne žrtvu od koje bismo nešto naplatili. Posebno smo ogorčeni na školu, Ministarstvo, Pedagoški zavod. Oni su ti koji su prekršili desetine zakona, od onih koji obavezuju školu da osigura uvjete našem djetetu, preko edukacija o nasilju koje nisu provođene, pa do degutantne ponude Ministarstva obrazovanja da “pokrije troškove dženaze”, jer njima naše dijete vrijedi koliko troškovi jedne dženaze – kaže Azra.

Mujkići navode da je učenik koji je uzrokovao smrti njihovog sina ostao u tom razredu, čak nije ni izmješten. Pitaju se kakva se šalje poruka ovakvim odnosom.

– Rodbina i prijatelji zvali su ga “dijete sa starom dušom”, jer je sa starijima sjedio i razgovarao o ozbiljnim temama. Njegov pravac bio je škola, fudbal, izviđači, mekteb. Nije želio čak ni mobitel, igrice, imao je ciljeve, nade, sve je uništeno nemarom, nasiljem. Šta djeca, njegove drugarice i drugovi nose u život? Da se nasilje ne kažnjava, da je dobro biti nasilan, jer vas neće kazniti – pita se Azra.

Na upit zašto su šutjeli tri mjeseca, Mujkići odgovaraju da su legalisti i da su pustili tužilaštvu da radi svoj posao, ne želeći da neko pomisli da smrt svog djeteta koriste kao pritisak.

– Nismo reagovali ni na čarobnu riječ naguravanje koju su koristili zvaničnici škole, sindikata, Ministarstva, od prve sekunde, jer naguravanje znači sukob dvije osobe, a u ovom slučaju imate žrtvu i napadača, jer napadač nema ni ogrebotinu. Bila je svađa i udarac u glavu od djeteta koje trenira borilačke vještine. Nama niko neće vratiti našeg Haruna, ali mi u životu nemamo ništa drugo raditi nego izganjati pravdu, za nekog novog Haruna, za nekog novog dječaka ili djevojčicu kojem će ozbiljnija škola, ozbiljnije ministarstvo sačuvati život. I pored svih silnih zakona, niko nije ni ukoren što je naše dijete lišeno života – kaže Harunova majka.

Iako smo od Mujkića na uvid dobili obavijest od 26. decembra prošle godine da Tužilaštvo ZDK neće provoditi daljnje mjere u ovom slučaju, u zvaničnom odgovoru Tužilaštva ZDK na naš upit u kojoj je fazi slučaj, dobili smo odgovor da istraga traje i da konačna odluka Tužilaštva još nije donesena.

AVAZ

zenica azra i haris mujkic



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno