Biznis

Roditelji, budite na oprezu: Sa tržišta BiH povučena 553 dječija pištolja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i tržišne inspekcije Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine provele su prvi put nadzor igračaka pištolja s mecima.

U skladu sa Zakonom o općoj sigurnosti proizvoda („Službeni glasnik BiH“, broj 102/09) proizvođač je obavezan na tržište stavljati samo sigurne proizvode. Igračke pištolji s mecima smatraju se sigurnim u pogledu mehaničkih i fizičkih osobina ukoliko ispunjavaju sigurnosne zahtjeve utvrđene u Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda („Službeni glasnik BiH“, broj 102/09) i standardu BAS EN 71-1+A1:20192019 Sigurnost igračaka – Dio 1: Mehanička i fizička svojstva.

Tokom provođenja aktivnosti nadzora igračaka pištolja s mecima stržišta Bosne i Hercegovine uzeto je sedam modela pištolja s mecima za koje je laboratorijskim ispitivanjima utvrđeno da nisu ispunili određene propisane sigurnosne zahtjeve.

Za tri modela utvrđeno je da ne posjeduju vodeći dio od elastičnog materijala.

Jedan model nije zadovoljio ispitivanje opterećenja, a jedan zahtjeve vezane za ispitivanje na zatezanje. Pored toga, svi ispitani modeli nisu imali prateće upozorenje o potencijalnoj opasnosti od ciljanja u oči ili lice.

Tokom provođenja nadzora ovih proizvoda povučeno je s tržišta 553 komada neusklađenih igračaka pištolja s mecima, od toga 552 komada su uništena. Za jedan neusklađeni model izvršeno je usklađivanje proizvoda u količini od 891 komad.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno