Zenica

Roboti ponovo okupiraju ICC Agencije ZEDA

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 20. novembra 2017. godine u prostorijama ICC Agencije ZEDA u Zenici s početkom u 15:00 sati, po prvi put će se obilježiti Evropska sedmica robotike (EU Robotics Week – ERW). Ovogodišnji ERW 2017 u Bosni i Hercegovini je u fokus stavio najmlađu populaciju i razvijanje njihovih afiniteta prema robotici, ali i tehnici i tehnologijama uopšte. Događaj koji se održava u Zenici u ICC-u, prvenstveno je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, ali dio događaja mogu biti i svi ostali ljubitelji robotike i savremenih tehnologija.

EU Robotics Week (https://www.eu-robotics.net/robotics_week /) je projekat namijenjen promociji robotike, programiranja i STEM edukacije u gradovima Evrope. ERW je osnovan 2011.godine na Evropskom forumu za robotiku te se od tada jednom godišnje obilježava sedmica robotike širom Evrope tokom koje se održavaju radionice, predavanja, takmičenja, izložbe i sve ono što bi omogućilo da se robotika i tehnologija predstave što široj populaciji.

EU Robotics Week se do sada nije organizovao u BiH, tako da je ovogodišnja manifestacija početak jednog projekta koji bi trebao postati tradicija. ERW 2017 se ove godine po prvi put organizuje u Zenici, Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Sanskom Mostu, Kiseljaku, Varešu i Banja Luci, a moguće i u još nekoliko manjih gradova širom BiH.

Zahvaljujući partnerstvu Agencije ZEDA sa BH Futures Foundation, IEEE, SPARK School Mostar i iDEAlab MFZE s Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici događaj će se održati u prostorijama Impulsnog kreativnog centra.

Pozivamo svu djecu našeg grada, učenike, studente i sve koji su zainteresovani da nauče nešto o LEGO i mBot robotima, egzoskeletima te programiranju Arduina da nam se pridruže ovom prilikom.

Posebni gosti će biti članovi udruženja za djecu sa teškoćama u razvoju “Svijet u slikama” Zenica koji su prvo udruženje u BiH koje će u svakodnevni rad sa djecom uključiti mBot i LEGO robote.

Zahvaljujemo se domaćem bh. brendu VISPAK koji priprema posebna iznenađenja za sve učesnike događaja.

Za podršku u organizaciju ovog događaja veliku zahvalnost dugujemo medijskim partnerima: RTV Zenica, RadioActive, Zenit radio, ZenicaOnline, Zenicablog, N1, Naša riječ.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno