Ljudi

Robert Krajinović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

– Gluma i umjetnost su mu moj svjesni izbor i moja velika ljubav. A kada nešto radite s ljubavlju, onda je sve lakše, bez obzira na mnoge poteškoće i nepovoljne okolnosti koje su neizbježne. S ovim iskustvom, birao bih isti umjetnički put, s tim što bih vjerovatno pametnije birao društvene sredine u kojima bih djelovao. Volio bih da sam imao sreće raditi i stvarati u društvenom okruženju koje više cijeni i poštuje teatar i kulturni rad uopće – riječi su glumca Roberta Krajinovića (43), koji je nedavno obilježio 20 godina rada na sceni.

Za taj jubilej priredio je autorsku predstavu “(Nad)REALNO”, koja je premijerno izvedena u njegovoj matičnoj kući, Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Na komičan način prikazao je svakodnevicu i pojavu instant zvijezda, medijskog šunda prožetog nizom vulgarnih i nepotrebnih informacija, od kojih niko nema koristi. Akteri su osobe koje se često nalaze u medijima, a da pri tome nemaju ništa pametno reći. Tekst je društveno angažiran, a u predstavi igraju Selma Ćosić i Zlatan Školjić.

– Zapravo se radi o parodiji na mnogobrojne TV emisije koje svakodnevno možemo vidjeti na raznim privatnim stanicama u regiji. Radnja predstave smještena je u jedan TV studio u kojem pratimo TV voditeljicu Neziru Šukalo i njene goste u studiju. Među gostima su političar, mlada instant pjevačka zvijezda, manekenka i starleta… Želja mi je bila da prikažem realnost koja vrlo često izgleda nadrealno sa svim svojim bizarnostima i ispraznostima prepunim vulgarnih i površnih sadržaja u kojima su medijski prostor okupirale tzv. javne ličnosti. Bez znanja i zvanja nas maltretiraju svojim bolesnim ambicijama da po svaku cijenu postanu poznate ličnosti – pojasnio je Krajinović. U tekstu se na inteligentan i komičan način bavi i drugim problemima u našem društvu kao što su bahatost i pohlepnost domaćih političara, zatim psima lutalicama, neprofesionalizmom u radu javnih medija, poplavom šunda i kiča na svakom koraku, nekulturom ponašanja, kako u javnim nastupima tako i u svakodnevnom životu…

– Sat i po smijeha i dobre zabave, a pri tome publici dajemo ogledalo društva u kojem živimo – naglasio je Krajinović i najavio reprizu za 21. april u BNP-u Zenica.

“(Nad)REALNO” je inače sedma režija i drugi autorski projekt Roberta Krajinovića. Govoreći o filmu, Robert Krajinović kaže da nema priliku okušati se u ovoj industriji jer su to obično “privatne produkcije zatvorenih krugova”.

– Nadam se da će doći bolja vremena i da će se nekada pojaviti prilika da glumim u nekom dobrom filmu. Do tada uživam radeći i kreirajući u teatru, koji je puno zahtjevniji i traži potpunu predanost i obučenost glumca – istakao je Krajinović.

AVAZ 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno