Info

Riješena enigma zvana “deža vi”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Riješena enigma zvana “deža vi”- Naučnici sa Univerziteta u Sen Endrusu možda su riješili jednu od vječitih enigmi – izveli su eksperiment koji je pokazao da kada imamo osjećaj poznat kao deža vi, naš mozak zapravo provjerava da li su njegova sjećanja tačna.

Vođa tima Akira Okonor je pomoću magnetne rezonance pratio rad mozga kod 21 volontera, koji su tokom snimanja podvrgnuti proceduri koja izaziva isti efekat kao deža vi, što je dovelo do zanimljivih rezultata.
“Frontalni delovi mozga vrše proveru sećanja i šalju signale u slučaju da se pojavila neka ‘greška’. Čini se da delovi mozga povezani sa konfliktnim sećanjima utiču na javljanje deža vija. Ovo je potvrdilo našu ideju da se na taj način ispravljaju neslaganja u našim sećanjima“, kaže Okonor.

Ako je deža vi ispravljanje grešaka u našem sećanju, onda naučnici tvrde da nedoživljavanje deža vija može biti znak lošeg pamćenja.

Sa druge strane, može biti i znak da ljudi koje ne doživljavaju deža vi imaju bolje pamćenje, jer u sistemu nema potrebe za prevencijom od grešaka.

Deža vi (deja vu) na francuskom znači “već viđeno“ i označava osećaj da smo već doživeli neku situaciju. Prema istraživanjima, mladi najčešće doživljavaju ovaj fenomen.

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno