Kultura

Rezultati rada Muzeja grada Zenice u 2017. godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rezultati rada Muzeja grada Zenice u 2017. godini – Najvažniji projekat muzeja u minuloj godini je IPA REG projekat “Fortress Reinvented”, vrijedan 1.310.232,30 eura. Riječ je o zajedničkom projektu gradova Šibenik, Klis, Herceg Novi, Zenica, čiji je cilj doprijeti povećanju održivosti i poboljšati turističku ponudu korištenjem kulturne baštine u turističke svrhe kroz prekogranični pristup kako bi se stimulirao brži rast u programskom području.

U biti, projekat se svodi na razvoj digitalnih sadržaj u tvrđavama, dakle u tvrđavi Vranduk, razvoj inovativne prezentacije kulturnih sadržaja. Muzej grada Zenice obogatio je tvrđavu Vranduk sa novim replikama odjeće, oružja, grnčarije, namještaja, a u procesu je nabavka opreme za veliku kulu, kompjutera, tableta, `all time` kamere, produkcija koncerta srednjovjekovne muzike u izvedbi ansambla “Fugato”, te deset kratkih dokumentarnih filmova o srednjovjekovnoj Bosni. Na izvjesni način možemo reći kako je naša, šest stoljeća stara tvrđava, uistinu zakoračila u 21. Stoljeće.

Pedagoški odjel naročito se istakao realizacijom međunarodnog projekta „3D Muse“, te postavljanjem stalne godišnje postavke “Muzejski kutak”.

Projekat „3D Muse“ Muzej grada Zenice realizirao ga je u saradnji sa Fondacijom „Kulturno naslijeđe bez granica“.Okosnica projekta je digitalizacija i predstavljanje postojećih muzejskih zbirki na nov način. Naša želja je da takav koncept omogući svima, posebno osobama s invaliditetom, pristup i upoznavanje s našom baštinom na pristupačniji način.

Edukativno-kreativni i pristupačni kutak, “Muzejski kutak” otvoren je u lijevom krilu prizemlja, uz glavni ulaz u zgradu muzeja osmišljen je da posluži kao stimulativan kreativni prostor sa izloženim muzejskim edukativnim sadržajima, koji su pri tome prilagođeni osobama sa invaliditetom.Tokom 2017. predstavljena je u njemu muzejska likovna zbirka uz pomoć taktilnih replika i legendi na brajevom pismu.

Pomenuti projekti plod su dugogodišnjeg nastojanja osoblja Muzeja grada Zenice da prilagodi prezentaciju muzejskih sadržaja osobama sa posebnim potrebama.

Muzej grada Zenice takođe je omogućio dvama osobama sa posebnim potrebama da završe pripravnički staž uz pomoć Fonda za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom F BiH.

Osoblje muzeja obavilo je poslove stručne zaštite u etnološkoj zbirci, te redizajn etnološke postavke, te započelo poslove zaštite zbirke medija XX stoljeća i redizajn postavke.

Muzej grada Zenice pripremio je projekat obnove krova nacionalnog spomenika Careve džamije u Vranduku i obezbjedila dio sredstava za realizaciju projekta iz fonda Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Obavljena su istraživanja o zeničkom školstvu, srednjovjekovnim dokumentima u kojima je spominjana Zenica, o prvom zeničkom akademskom slikaru Stjepanu Totiću. U okviru naše izdavačke djelatnosti objavljena je stručna publikacija/knjiga o Stjepanu Totiću. Takođe je objavljena i fotomonografija „Retrospektiva, Murat Jašarević“, posvećena 40 godina umjetničkog stvaralaštva jedinog svjetskog majstora fotografije u ZE-DO kantonu.

Izdanja muzeja u elektronskoj formi od 2017. dostupna su u međunarodnoj bazi podataka CEOL.

Djelatnici muzeja pripremili su nekoliko značajnih izložbi, „Zenica u III korpusu AR BiH“, „Kratka historija video igara“, „Čelični vukovi iz Zenice“ o Ragbi klubu „Čelik“, likovnu izložbu 30 godina grupe „KaMeN“, „Sjedeća odbojka u Zenici“.

Pedagoški odjel realizirao je brojne radionice za mlade, kao i za osobe sa posebnim potrebama. Upriličili smo međunarodne promocije muzejskih projekata, promociju kroz medije u domenu lokalnih i zemaljskih medija, te realizirali brojne programe iz domena nauke i umjetnosti. U saradnji sa troje mladih umjetnika organizirali smo dvije fotografske i jednu likovnu radionicu za mlade.

Muzej grada Zenice je funkcionirao dvojako, u domenu zaštite kulturno-historijske materijalne baštine, te nematerijalne, u koju svakako spadaju i aktualna umjetnička ostvarenja domaćih umjetnika, bilo da je riječ o književnosti, bilo o muzici ili likovnoj umjetnosti. Predstavljeni su i međunarodni programi u Zenici, šest programa, od kojih je najznačajnija izložba „Van Gogh“, te historijska izložba o Ani Frank, obje iz Holandije.

Muzej grada Zenice je jedini muzej u svijetu, u klasi gradskog muzeja, koji raspolaže sa čak sedam stalnih postavki.

Pravno su svedena ulaganja (javno-privatno partnerstvo) u pomoćni muzejski objekat do sinagoge, u vrijednosti 210,440,94 KM, čime je Grad bogatiji za nov, reprezentativan objekat umjesto ruševnog.

Ukratko, Muzej je u ovim po kulturu ne baš sretnim vremenima djelovao u duhu promišljanja kako je recesija ne ekonomska već duhovna pojava, o čemu najbolje svjedoče čak 149 održanih promotivnih programa i radionica tokom 2017., te 2795 redovnih posjetilaca, 9981 posjetilaca programa održanih u Muzeju, uz još 5550 posjetilaca tvrđave Vranduk, 1480 posjetilaca programa održanih u tvrđavi Vranduk. Programe Muzeja u inozemstvu i zemlji posjetilo je 1243 osoba.

Dakle, Muzej grada Zenice, ili programe muzeja u drugim sredinama, posjetilo je ukupno 20.197 osoba tokom 2017.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno