Ljudi

Reisul-ulema Kavazović na listi 500 najuticajnijih muslimana svijeta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović na listi je 500 najuticajnijih muslimana svijeta.

U publikaciji “The Muslim 500” za 2023. godinu u obrazloženju se navodi da je reisul-ulema Kavazović podsticao saradnju sa drugim vjerskim zajednicama i šire uključivanje žena u rad Islamske zajednice.

U obrazloženju se podsjeća i da je on 14. reisul-ulema u mandatu od 2012. godine, s prvenstvenim uticajem nad zajednicom Bošnjaka muslimana u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori širom svijeta.

Iz Islamske zajednice uz reisul-ulemu Kavazovića na listi su i dr. Enes Karić, akademik i profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, te bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić (1993 – 2012).

Navodi se kako je akademik Karić opširno pisao o Kur’anu i islamu, da je studirao na engleskom i bosanskom jeziku, te da drži predavanja širom svijeta. Dobitnik je i književnih nagrada za romane koji su prevedeni na mnoge jezike.

Dr. Cerić, kako se pojašnjava, zagovornik je međukulturalnog angažmana i mirovni aktivista.

U publikaciji se navodi i da je godine 2006. izdao “Deklaraciju evropskih muslimana” u kojoj je navedeno da su evropski muslimani posvećeni zajedničkim vrijednostima prava, tolerancije, demokratije i čovjeka prava, vrijednost života, vjere, slobode, imovine i dostojanstvo.

Publikacija se izdaje godišnje pod nazivom “The Muslim 500”, a prvi put objavljena je 2009. godine u kojoj se rangiraju najutjecajnije muslimane na svijetu. Publikaciju je sastavio Kraljevski centar za islamske strateške studije u Amanu, Jordan.

Listu čine birani muslimani na osnovu uticaja kojeg su imali u muslimanskoj zajednici, kako je njihov uticaj bio koristan za muslimansku zajednicu, kako u svijetu islama, tako i u pogledu predstavljanja islama nemuslimanima, piše Preporod.info.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno