Info

Reis Kavazović apelovao na suzdržavanje od neprimjerene i uvredljive retorike

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reis Kavazović apelovao na suzdržavanje od neprimjerene i uvredljive retorike- Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas apel dužnosnicima, intelektualcima i ulemi da se suzdrže od neprimjerene i uvredljive retorike, kao i govora mržnje, javlja Anadolija.

“Pozicija reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj se nalazim, nameće mi moralnu obavezu da pozovem sve političare u našoj zemlji, intelektualce i ulemu, kao i druge aktere društvenog života, naročito one koji sebe smatraju muslimanima, da se suzdrže od neprimjerene i uvredljive retorike kao i govora mržnje, koji za posljedicu imaju polarizaciju društva i sijanje nepovjerenja među ljudima”, navodi se u apelu reisu-l-uleme.

On je upozorio da se politička borba za bolju BiH ne vodi grubom i zajedljivom retorikom, a naročito klevetama, povredama privatnosti, potvorama i spletkama.

Ovakvim načinom javnoga komuniciranja politički akteri ovo društvo guraju u haos te podrivaju i slabe političke institucije, nanoseći nesagledivu štetu interesu države i građana, na koje se stalno pozivaju. Mržnja i neprijateljstvo neće doprinijeti konsolidaciji i napretku naše domovine. Stanje dubokih podjela i bavljenje samim sobom ide naruku neprijateljima BiH i onima koji po svaku cijenu i na svim poljima pokušavaju devastirati njene institucije i prikazati je kao nefunkcionalnu i neperspektivnu državu. Svaka čovjekova djelatnost pa i politička, mora imati etičke okvire i granice, koje se ne prelaze. Uzvišeni Bog nas poziva da sarađujemo u dobročinstvu i bogobojaznosti, a da ne sarađujemo u griješenju i neprijateljstvu“, poručio je reisu-l-ulema.

On je podsjetio da građani BiH očekuju od onih koji ih predstavljaju da se pridržavaju principa elementarne pristojnosti u javnom komuniciranju, ako već svojim postupcima i djelima ne mogu opravdati povjerenje koje su im, birajući ih, poklonili.

Također, apelujem na sve političke subjekte da rade, prije svega, u interesu građana i da u svom radu postave prioritete. Poslije zadaće o čuvanju BiH kao države slobodnih građana, ravnopravnih na svakom njenom dijelu, suočavanje s pandemijom COVID-19 mora biti prioritetni zadatak svih koji obnašaju javne funkcije. Zaštita života naših građana mora biti u prvom planu. Ne mogu stranačka pozicioniranja, jalova prepucavanja i spletkarenja biti preokupacija političara, dok ljudi oko nas umiru od posljedica pandemije, a suverenitet države se urušava“, navodi se u apelu reisu-l-uleme.

Poručio je da građani BiH imaju pravo da žive dostojanstveno, da budu zaštićeni, zbrinuti i spokojni u svojoj zemlji, bez straha od neizvjesnosti.

“Obaveza je političara da im to osiguraju. Svi trebamo imati na umu da građani BiH pa tako i pripadnici i članovi IZ, prosuđuju svačije riječi i postupke, da će historija suditi svim politikama i političarima te da će u konačnici Pravedni suditi svima nama”, naveo je reisu-l-ulema.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno