Politika

Regularnost izbora u BiH pratit će Tužilaštvo, SIPA, OSA i CIK, a štampanje listića stranke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici usvojio je zaključak zastupnice SDS-a Aleksandre Pandurević kojim je zatraženo od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da odmah akredituje posmatrače ovjerenih političkih subjekata i omogući im da u potpunosti prate i kontrolišu proces štampanja i distribucije glasačkih listića, kao i uništavanja matičnih ploča, a sve u svrhu sprečavanja izbornih krađa.

Podršku je dobio i drugi prijedlog Aleksandre Pandurević kojim se od Vijeća ministara BiH traži da formira akcioni tim od predstavnika Tužilaštva BiH, CIK-a, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH koji će se baviti pitanjem regularnosti izbora.

Ovakvi prijedlozi uslijedili su nakon rasprave o spremnosti CIK-a da ove godine organizuje i provede fer izbore. Određeni broj zastupnika poručio je kako je javnost izgubila povjerenje u CIK nakon informacija o navodnim nepravilnostima u ovoj instituciji poput one o nestanku glasačkih listića.

Pandurević je u diskusiji rekla da je sumnjivo što glasačke listiće uvijek štampaju iste štamparije bliske vlasti u RS-a, a da ih ove godine dodatno štampaju i Službenik glasnik RS-a i jedna firma iz Laktaša. Ona je pitala šta će se desiti ako se odštampa 40 hiljada dodatnih listića koji će se naknadno ubaciti u glasačke kutije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno