Info

Regres tužilaca i sudija u BiH čak 2.100 KM

Regres tužilaca Tužilaštva BiH i sudija Suda BiH čak 2.100 KM
Regres tužilaca Tužilaštva BiH i sudija Suda BiH čak 2.100 KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Regres tužilaca i sudija u BiH čak 2.100 KM- Drugi najveći regres u BiH imaju zaposleni u Ustavnom sudu BiH – 1.500 KM, dok zaposleni u ostalim institucijama BiH po tom osnovu primaju najviše 300 KM.

Tužioci Tužilaštva i sudije Suda BiH regresom za godišnji odmor mogu da plate krstanje do Kariba.

Njihov regres iznosio je nevjerovatnih 2.100 KM što predstavlja 50 posto osnovne mjesečne plate.

Drugi najveći regres u BiH imaju zaposleni u Ustavnom sudu BiH – 1.500 KM, dok zaposleni u ostalim institucijama BiH po tom osnovu primaju najviše 300 KM.

Ovaj nesklad je zahvaljujući tome što su plate i naknade u Sudu i Tužilaštvu BiH definisane posebnim zakonima, dok se Ustavni sud BiH izuzeo od ograničenja koje je usvojio Savet ministara. Revizori BiH su im ipak skrenuli pažnju da privilegije koje uživaju nisu u skladu sa okruženjem u kome žive.

Međutim, ni ostale institucije BiH nisu se proslavile u štednji. Prilikom kupovine novih automobila, glavni argument vlasti je da su stara vozila postala preskupa za održavanje, ali se ništa ne mijenja ni kada nabave novija.

Za održavanje 34 vozila u Predsedništvu BiH potrošeno je 99.000 KM, od čega oko 30.000 KM samo na tri automobila proizvedena 2010. Isto važi i za Savjet ministara BiH koji je za servisiranje limuzine kupljene 2013. u 2015. izdvojilo čak 18.350.

Kako se Ministarstvo finansija i trezora, na čelu sa Vjekoslavom Bevandom, „brine“ o budžetu, govori i podatak da je za dvogodišnji period za vozilo „Audi A6“ dogovorena isporuka čak 16 ljetnjih i isto toliko zimskih guma, čija je cijena oko 430 KM po komadu.

– Uzimajući u obzir da se radi o gumama visokog kvaliteta postavlja se pitanje potrebe za datim brojem – upozoravaju revizori.

Najveću neto platu od političara BiH imaju članovi Predsjedništva, oko 5.500 KM, ali i brojne privilegije poput neograničenih troškova mobilnih telefona.

Bez obzira na bogat vozni park, kabinet Bakira Izetbegovića je prošle godine iznajmljivao još jedan automobil, što je građane BiH koštalo 15.595 KM.

Ubjedljivo najveće dozvoljene troškove reprezentacije ima predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić – čak 6.000 KM mjesečno, tek toliko da ne troši platu koja je skoro 5.000 KM.

Članovi Predsjedništva BiH za reprezentaciju mogu da potroše po 2.500 KM mjesečno, a ministri u Savjetu ministara BiH do 500 maraka.

Po prvi put je revizorske izveštaje potpisao glavni revizor i bivši visoki funkcioner HDZ BiH Dragan Vrankić.

On tvrdi da ni u jednom izvještaju za 2015. nema elemenata krivičnog djela, inače bi on dobio negativno mišljenje revizije.

Od kontrolisane 74 institucije, jedno je mišljenja sa rezervom, 67 pozitivnih, od čega 40 sa skretanjem pažnje.

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno