Info

Region: 300.000 radnih mjesta otvoreno za šest godina

300.000 radnih mjesta otvoreno za šest godina
300.000 radnih mjesta otvoreno za šest godina
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Region: 300.000 radnih mjesta otvoreno za šest godina – Na zapadnom Balkanu od 2010. do kraja 2016. godine otvoreno je novih 300.000 radnih mjesta, što predstavlja povećanje zaposlenosti od oko šest posto, navedeno je u izvještaju “Trendovi na tržištu rada zapadnog Balkana u 2017”, koji su jučer objavili Svjetska banka i Institut za međunarodne ekonomske studije iz Beča.

– To je dobra vijest, ali stopu povećanja zaposlenosti treba ubrzati da bi se više utjecalo na veliku nezaposlenost i široko rasprostranjenu neaktivnost – navodi se u izvještaju.

Izvještaj se oslanja na podatke iz ankete o radnoj snazi zavoda za statistiku zemalja zapadnog Balkana, a koja je rađena za integriranu regionalnu bazu podataka.

– Istraživači, prvi put, putem ove nove baze podataka mogu na jednostavan i dosljedan način analizirati kretanja na tržištu rada u svih šest zemalja zapadnog Balkana. To će biti značajno za naša nastojanja da ubrzamo kreiranje novih radnih mjesta – rekla je direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan Elen Goldštajn.

Novi izvještaj je pokazao da je nezaposlenost u regiji smanjena, ali da je i dalje značajna. Prema izvještaju, nedavni oporavak zaposlenosti je, na iznenađenje, bio u korist starijih radnika i visokoobrazovanih.

– Uviđamo da bolje obrazovanje, više nego ikad, vodi ka većoj zaposlenosti. Zaposlenost onih s većim stupnjem obrazovanja je znatno porasla, a to se odnosi i na mlade ljude – rekao je naučni direktor Instituta za međunarodne ekonomske studije iz Beča Robert Stehrer.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno