Kultura

Rediteljska večer u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rediteljska večer u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica- Udruženje rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine i Bosansko narodno pozorište Zenica organiziraju prvu teatarsku rediteljsku večer u ponedjeljak, 27. marta. Događaj se organizira u sklopu obilježavanja Svjetskog dana teatra.

Rediteljske večeri su prethodno organizirane sa Danisom Tanovićem i Pjerom Žalicom, a prva rediteljska večer nakon pozorišne predstave će biti organizirana u BNP-u sa Selmom Spahić nakon izvedbe predstave ”Moja Fabrika”, nastale prema knjizi Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić.

Povodom Rediteljske večeri će biti upriličena i konferencije za medije na kojoj će govoriti neki od istaknutijih bh. rediteljica i reditelja, Selma Spahić, Lajla Kaikčija, Srđan Vuletić.

Predstava ”Moja Fabrika” će biti izvedena 27. marta sa početkom u 19. 30 sati, a odmah nakon predstave će biti upriličen razgovor sa rediteljicom Selmom Spahić kojim će moderirati mladi sarajevski reditelj Nermin Hamzagić. Neposredno pred izvođenje ove predstave bit će pročitana i tradicionalna međunarodna poruka ITI-ja (Međunarodnog teatarskog instituta) u povodu Svjetskog dana teatra koju je ove godine napisala francuska pozorišna i filmska glumica Isabelle Huppert.

Cilj projekta Rediteljska večer je edukacija, tumačenje baštine, promocija kulturei njenih pozitivnih vrijednosti. Na ovaj način se ohrabruju i upoznaju učenici osnovnih i srednjih škola sa profesijom reditelja i vrijednostima teatarske umjetnosti. Ovim projektom cilj je i osvijestiti mlade i otvoriti im nove mogućnosti za odabir režije kao životnog poziva. Rediteljske večeri su planirane jednom mjesečno i planirano je da ih se održi ukupno dvanaest.

S obzirom da u Bosni i Hercegovini ni ove godine, nažalost, nema značajnijih najava za obilježavanje Svjetskog dana teatra, ovaj događaj se može tretirati i kao jedan od značajnijih događaja kojim će se obilježiti ovaj za teatar značajan dan.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno