Zenica

Reci-kompost: Najmlađi Zeničani proizvode najbolju prehranu za biljke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje Eko forum uvodi praksu kompostranja u zeničke osnovne škole i obdaništa. Projekat „Reci-kompost“ trenutno obuhvata aktivne učenike pet osnovnih škola i štićenike jednog zeničkog obdaništa, a teži da idejno preraste u obaveznu praksu svih ekoloških sekcija, koje mogu unijeti duh kolektivnog osjećanja obaveze prema zaštiti prirode kroz osiguravanje ciklusa njene obnove i samog života.

Kompostiranje proizvodi ne samo najkvalitetnije, prirodno gnojivo za nove biljke, nego predstavlja jedan od bitnih elemenata cirkularne ekonomije, koja se oslanja na kruženje tvari u prirodi. Razumiju to čak i najmlađi u našoj ciljnoj grupi, trebalo im je samo dati šansu.

Štićenici Obdaništa Pinokio u akciji pripreme bio otpada za kompostiranje

Eko forum je tokom protekla tri mjeseca uspostavio saradnju sa jednom gradskom osnovnom školom – Mak Dizdar u Crkvicama, jednom prigradskom – Skender Kulenović u Radakovu, dvije ruralne – Hamza Humo i Arnauti, te sa Obdaništem Pinokio na Odmutu. Tu dječaci i djevojčice već pripremaju hranu za biljke u svojim dvorištima. Proces kompostiranja koji inoviraju stručnjaci Eko foruma lišen je neugodnih mirisa i ubrzan je dejstvom jedinstvenog prirodnog alginskog preparata. Enzim morske alge sadrži sve nutritijente potrebne živim bićima i odličan je izvor hranjivih tvari u poljoprivredi.

Školama i obdaništu dopremljeni su komposteri u kojima će se slagati bio otpad, osoblje ovih ustanova preuzelo je obavezu uvođenja sistema sortiranja bio razgradivih otpadaka od hrane i aktivnosti u ovim prostorima, a djeca su naučila da su i sama u službi obnove života u svom prirodnom okruženju, kroz odvajanje i pripremu ostataka užine za proces stvaranja hrane za biljke.

Učenici Osnovne škole Arnauti često i rado se uključuju u eko akcije

Ekologija je oblast koja je slabo zastupljena u nastavnim planovima i programima. O značaju zaštite prirode i obavezama koje svaki čovjek ima prema svojoj životnoj sredini trebalo bi da učimo u najranijoj dobi života – u školama i obdaništima. Samo tako ćemo izrasti u odgovorne pojedince i dobiti ekološki osviještene generacije, spremne da se suoče sa rastućim ekološkim izazovima.

Drugi dio donacije Obdaništu i školama -saradnicima u Projektu „Reci-kompost“ biće uručen do kraja novembra. Djeca i osoblje ovih ustanova načinili su pionirske korake ka uspostavljanju zelenih škola u BiH!

Projekat “Reci-kompost” realizuje se uz podršku Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno