Info

Recepti za svaku priliku: Klub ljubitelja palačinaka promoviše bh. gastronomiju i zdrav način ishrane

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Recepti za svaku priliku: Klub ljubitelja palačinaka promoviše bh. gastronomiju i zdrav način ishrane – Palačinke, zasigurno najomiljenija poslastica mnogih, jedno su od rijetkih jela koje ne poznaje granice, jedu se u cijelom svijetu, slane i slatke, za doručak, ručak i večeru, za predjelo, glavno jelo i desert, a vole ih i mladi i stari. Zato su ovo popularno jelo članovi Kluba ljubitelja palačinaka odlučili iskoristiti i za promociju gastronomije BiH i zdravog načina ishrane.

Ideja kuhara u Klubu jeste da redovnim objavljivanjem recepata plasiraju različite načine pravljenja slanih i slatkih palačinaka, pokušavajući pratiti sezonu voća, povrća i drugih namirnica te dajući preporuke i savjete za pripremu ovog jela.

Tako imaju posebne recepte za različite vremenske prilike. Za ljetne dane, idealne su one s kombinacijom voća i meda, jer se troši više energije, a imaju rješenje i za crveni meteoalarm: palačinke s kombinacijom tri osvježavajuće varijante: čaj od mente, sladoled i voćni džem.

Klub je osnovan prije nešto više od godinu dana i već je postao popularan na društvenim mrežama, Na njihovoj Facebook stranici Klub ljubitelja palačinaka mogu se pronaći fotografije najnovijih recepata, a kako vas fotografije neće ostaviti ravnodušnim, mnogi će se usuditi da ih i sami naprave. Recepte i pripremu možete naći na na web stranici klubljubiteljapalacinaka.ba .

Poznati bh. kuhar Hamid Kujraković koji je dio redakcije Kluba ispričao je za Klix.ba kako su ih nelogičnosti našeg tržišta i suludi uvoz namirnica koje odlično uspijevaju i kod nas, nagnale da pokrenu Festival palačinaka, a kasnije i Klub ljubitelja palačinaka kako bi, prije svega, promovisali domaće proizvođače hrane i pića.

“Sve je počelo prije četiri godine kada smo u pripremi jednog ugostiteljskog sadržaja u Gračanici kupili suhe šljive za desert proizvedene u Čileu. Gračanica je prije više od 100 godina u Evropu izvozila oko 1.000 vagona suhe šljive. Tada smo u Udruženju kuhara BiH odlučili pokrenuti Festival palačinaka koji će promovisati domaće proizvođače hrane i pića, povezati ugostitelje s proizvođačima te uključiti škole u ovaj projekt”, rekao je Kujraković.

Kujraković ističe kako je Klub ljubitelja palačinaka nastavak promocije gastronomije BiH, poslije Festivala palačinaka koji se četiri godine zaredom održava u Gradačcu, a ove godine Festival je prvi put održan i u Zenici.

Klub ljubitelja palačinaka ima za cilj promociju zdravog načina življenja, zdravih namirnica te pružanje novih ideja o načinu pripreme, serviranja i posluživanja hrane, a dio njega su svi članovi Udruženja kuhara BiH, kao i svi oni koji vole palačinke.

O harmoniji namirnica brine doktorica nutricionizma Marizela Šabanović, članovi redakcije dogovaraju načine pripreme i serviranje, a sve to zabilježi Adis Ćutahija, fotograf Kluba.

Za one koji ih prave, palačinke pružaju mogućnost kreativnog izraza, a ljubiteljima uživanje u konzumaciji.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno