Zenica

Rebalans budžeta ZDK za 2015.

Sjedište Vlade ZDK
Sjedište Vlade ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rebalans budžeta ZDK za 2015. – Ministarstvo finansija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kako ističe resorni ministar Andrej Kajić (HDZ), priprema rebalans budžeta za tekuću godinu, koji će se pred zastupnicima Skupštine ZDK naći najdalje do polovine decembra. Budžet za 2015. godinu je usvojen na oko 275.593.975 KM.

Realizirani kredit

– Rebalans radimo jer nismo u cijelosti realizirali kredit od planiranih 28,5 miliona KM, koji je uvršten u budžet, kao i zbog otvaranja novih pozicija. Što se tiče kredita, realizirali smo samo jedan LOT od 9 miliona, dok za drugi LOT od 8 miliona KM banke ponuđači nisu dostavile kompletnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o javnom pozivu. O realizaciji ovog LOT-a uskoro će odluku donijeti Ured za žalbe BiH – kaže Kajić, koji dodaje da za LOT-ove 3, 4 i 5, ukupno 11,5 miliona KM, nisu imali ni ponude banaka.

Ako realiziraju i drugi kreditni LOT, bili bi, kaže, u suficitu od oko 7 miliona KM, a u suprotnom bi imali deficit do 2 miliona.

– S tih 8 miliona, prihodovna strana budžeta bi iznosila oko 275,5, dok rashodovna ne bi bila viša od 270 miliona KM. Deficit bismo imali zbog isplate regresa, koji će sigurno biti isplaćen do kraja godine. Regres se isplaćuje na nivou 70 posto mjesečnog prosjeka plaće FBiH, znači 418 do 420 KM – kaže Kajić.

Budžetskih korisnika je skoro 8.100. Ukupni prihodi i prilivi u budžet, zaključno sa 31. oktobrom 2015., iznosili su 217.244.258 KM i za 8 posto su viši nego prošle godine.

Niži transferi

Porezni su prihodi viši za 10, a neporezni za 16 posto, za 28 posto su niži tekući transferi, što je i razumljivo, jer su prošle godine bile poplave i klizišta, dok su vlastiti prihodi niži za jedan posto. (Avaz)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno