Info

Realizirane aktivnosti projekta „Staza stare pruge“ i najavljen nastavak unapređenja biciklističke staze od Lašve do Jajca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon nepune dvije godine koliko je trajala realizacija projekta „Staza stare pruge“, Srednja Bosna je dobila značajan turistički resurs kao osnovu za razvoj outdoor turizma.

Na  današnjoj završnoj  konferenciji, održanoj u Vitezu predstavljeni su rezultati projekta „Staza stare pruge“ koji se provodio u okviru projekta EU4Business u Bosni i Hercegovini, finansiranog od strane Evropske unije i Vlade SR Njemačke. Na završnoj konferenciji najavljeni su i budući planovi za unapređenje biciklističke staze i održana promotivna vožnja na relaciji Travnik-Vitez.

Projekat „Staza stare pruge“ je imao za cilj poboljšanje kvalitete turističke infrastrukture i privlačenje i zadržavanje što većeg broja turista, te samim time i povećanje prihoda i stvaranje novih radnih mjesta. Kreirani su novi turistički proizvodi za posjetioce, koji područje Srednje Bosne posjećuju tokom ljeta, čime će se dodatno unaprijediti turistička ponuda za duži boravak i veći broj posjetilaca koji preferiraju aktivni turizam i turizam na otvorenom.

Ovaj projekat su u proteklih osamnaest mjesteci na području pet općina Srednje Bosne, realizirali Regionalna razvojna agencija za centralnu BiH – REZ Agencija i Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna (TZ SBK/KSB) s ciljem uspostave biciklističke staze od Lašve do Jajca.

Na održanoj konferenciji naglašeno je da su završene sve projektom navedene aktivnosti, te da su na biciklističkoj stazi koja se proteže trasom stare željezničke uskotračne pruge u dužini od gotovo 100 km izvršeni ključni građevinski radovi koji su bili nužni za uspostavu biciklističke staze i uvezivanje dionica sa sistemom lokalnih i makadamskih puteva.

Ukupna vrijednost  projekta „Staza stare pruge“ bila je preko 512.000 KM, od čega su Evropska unija i Vlada SR Njemačke u okviru EU4Business projekta izdvojile preko 380.000 KM bespovratnih sredstava.

 

Direktor TZ SBK/KSB i projekt menadžer Miroslav Matošević istaknuo je da je projekat  podrazumijevao uspostavu i opremanje biciklističke staze,  spajanje dionica koje su bile potpuno zarasle i urušene sa onima koje su bile u optimalnom stanju, te da je to prva faza ključnih radova, kao i da se u narednom periodu nastavljaju  radovi u okviru dijela osiguranih dodatnih sredstava na razvoju i unapređenju biciklističke staze.

-„Stanje na terenu je bilo znatno teže od očekivanog, brojne dionice su bile u potpunosti uništene, zarasle u visoko i nisko raslinje te smo se susretali sa brojnim problemima koji su stvarale oborinske i fekalne vode“, kazao je Matošević.

Direktorica REZ Agencije, Maja Kišić, istaknula je da je postavljena i online web platforma, te da će uskoro  za potrebe cikloturista biti puštena u rad i mobilna aplikacija.

-„Naš cilj je kreirati jedinstven i cjelokupan turistički proizvod koji podrazumijeva sve ono što bike turizam zahtijeva, s tim da turistima obezbijedimo sve što im je potrebno za potpuni doživljaj cikloturizma u srcu BiH, od samog pristupa informacijama i uslugama, do informacija o smještaju, gastro ponudi, kulturno-historijskoj baštini i prirodnim ljepotama na području srednje Bosne“, kazala je Kišić.

Nakon trasiranja ruta i obezbjeđivanja infrastrukture i opreme, razvijanja i prilagođavanja sistema za bicikle, te integriranja lokalnih dionika u razvoj i promociju rute, u narednom periodu, kako je istaknula Kišić, uz pomoć IT alata radit će se na promociji, te povezivanju rute sa globalnim tržištima kao i omogućavanju jednostavanijeg pristupa biciklističkim uslugama za turiste.

-„Realizirana je  kompletna projektna dokumentacija građevinskih radova koji će biti potrebni za dalja ulaganja u samu stazu, izrađena i web platforma kao alat za upravljanje turističkim proizvodom, mobilna aplikacija, turistički prospekt, video i foto snimanja, kao i kompletan vizuelni identitet“, kazala je Kišić.

Kako je rečeno na konferenciji, u okviru Projekta postavljeno je pet vanjskih bike servisnih stanica koje omogućavaju brzi servis bicikla na terenu kao i pet „pametnih“ klupa na području svake općine, koje pored koristi za same cikloturiste služe i u svrhu promocije destinacije kao „bike friendly destinacije“. Također, naglašeno je i da se biciklistička staza obilježava i unificiranom biciklističkom signalizacijom koja će biti jedinstvena i specifična na području Srednje Bosne uz uvažavanje međunarodnih i državnih pravila.

Uz konferenciju održana je i promotivna vožnja na relaciji Travnik-Vitez  u organizaciji biciklističkih klubova sa područja Srednje Bosne, nakon čega su dodijeljena priznanja i zahvalnice svim učesnicima, kao i vrijedne nagrade za najbržeg, najsatrijeg i najmlađeg biciklistu.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Evropske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj.

EU4Business projekat vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP. EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno