Zenica

Realizacija aktivnosti privlačenja i zadržavanja mladih talenata u okviru projekta TALENTMAGNET

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U projektu „TALENTMAGNET“ (Poboljšani institucionalni kapaciteti i novo upravljanje na višem nivou za privlačenje i zadržavanje talenata u Dunavskom području), koji ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta i uspostavljanje novih nivoa upravljanja u Dunavskom području, radi rješavanja problema emigracija talentovanih mladih ljudi, koji se implementira u okviru Interreg Dunavskog Transnacionalnog Programa 2014-2020, učestvuje 18 projektnih partnera od kojih je jedan od partnera i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

Zeničko-dobojski kanton je jedna od 13 evropskih regija u kojima su već vidljivi rezultati međunarodne saradnje u cilju privlačenja i zadržavanja talenata, a mnoge aktivnosti tek slijede u nadolazećem periodu implementacije projekta. U nastavku Vam dostavljamo informacije o provedenim aktivnostima u Zeničko-dobojskom kantonu.

Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona je u sklopu implementacije TalentMagnet projekta realizovala niz aktivnosti koje su doprinijele privlačenju i zadržavanju mladih talenata, promociji Kantona te omogućile mladim ljudima da žive, rade i ostvare vlastiti razvoj u svom rodnom gradu.

Sredinom 2021. godine je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici održan događaj za studente smjera Tehnologije obrade drveta i Industrijskog dizajna u drvopreradi, sa ciljem osiguranja njihovog aktivnog učešća u realizaciji projektnih aktivnosti. U septembru 2021. godine uspostavljen je Klub lokalnih talenata kojim se ostvaruje međusobno umrežavanje talenata, stalni dijalog sa svim predstavnicima javnog, privatnog i nevladinog sektora, koji omogućava povezivanje i učešće u aktivnostima lokalne zajednice te stvaranje privlačnog okruženja za mlade talente. Klub je postao odličan okvir za izgradnju boljih uslova za razvoj talenata, odnosno okvir za izgradnju mreže neophodne za prepoznavanje, privlačenje i zadržavanje mladih talenata.

Dana 06.10.2021. i 28.03.2022. godine u Zenici su organizovane Interaktivne radionice za pripremu Lokalnog plana privlačenja i zadržavanja talenata. Učesnici radionice su bili predstavnici općina sa područja Zeničko-dobojskog kantona, razvojnih agencija, nevladinog sektora, srednjih škola i Univerziteta. U februaru 2022. godine, u Studentskom centru Univerziteta u Zenici, održan je TalentMagnet Forum, koji utjelovljuje Quadruple Helix kao model inovativnog i održivog društvenog razvoja uz aktivnu saradnju svih predstavnika javnog, privatnog i nevladinog sektora te akademske zajednice.

Zatim je u prostorijama udruženja „Naša djeca“ u Zenici, održan TalentMagnet hakaton koji predstavlja značajan izvor inovativnih ideja i rješenja, ne samo u svijetu informatike, nego i u sferi društvenog razvoja. TalentMagnet hakaton okupio je mlade talentovane osobe, u čijem su radu aktivno učestvovali i predstavnici ustanova srednjeg i visokog obrazovanja, vladinog i nevladinog sektora, privrede i svih drugih interesnih grupa koje imaju značajnu ulogu u zadržavanju mladih ljudi u našoj sredini. Timovi učesnika su ponudili odgovore na pitanje: šta i kako učiniti da naše okruženje postane „talent friendly“ sredina u kojoj će mladi rado ostati, raditi i razvijati se. Izabrano je najbolje problemsko rješenje i proglašen pobjednički tim te su dodijeljenji certifikati svim učesnicima.

U nastavku implementacije projekta fokus će biti na pilot aktivnostima radi uspostavljanja poticajnog regionalnog okruženja za privlačenje i zadržavanje talenata. Osnovu i ideju pilot aktivnosti predložit će mladi talenti, u saradnji sa stakeholderima i kompanijama, putem osnovanog Kluba i Foruma.

Za potrebe privlačenja i zadržavanja mladih talenata posebno je osmišljena TalentMagnet aplikacija, kako bi mladi talenti imali pristup informacijama o svim regijama projekta, putem psihološkog testa i upitnika za samoprocjenu usmjerili svoj razvoj, te kroz anketu o faktorima koji čine regiju privlačnom za talente dali svoj doprinos formiranju sredine pogodne za talente.

Pratite TalentMagnet za buduće sadržaje:

https://www.facebook.com/TalentMagnetProject

https://www.facebook.com/TalentMagnet-Bosnia-and-Herzegovina-106045178061230/



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno